Rifpoëzieontrafeld(ReadMyWorld#1)

di 26 mrt
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Nederlandse dichters lezen Marokkaanse dichters

Samen met Read My World organiseren we een drieluik ter voorbereiding op het festival in de Tolhuistuin in oktober. Read My World is hét internationale literatuurfestival van Amsterdam. Dit jaar ontvangt Read My World schrijvers, dichters, makers en denkers uit Marokko. In deze eerste Preview schijnen we het licht op vier dichters uit de Rif. Verbreed je eigen canon en laat je inspireren door deze prachtige dichters!

Op 18 januari verscheen het sluitstuk van de BerberbibliotheekVallende Tijd.  Deze bundel bevat een selectie van het werk van de vier grootste dichters uit de Rif. De dichters Mohammed Chacha, Ahmed Ziani, Fadma el Ouariachi en Mimoun el Walid hebben met gevaar voor verstoting en verbanning hun leven gewijd aan de poëzie. In hun gedichten wordt de liefde bezongen, de migratie verfoeid en om emancipatie geschreeuwd. De stemmen van deze dichters komen uit de vorige eeuw, maar klinken nog steeds luid en duidelijk.

Read My World vroeg aan vier Nederlandse dichters een van de Marokkaanse dichters uit de bundel te selecteren en dieper in te gaan op wat het werk voor hen betekent. Wat is het belang van deze dichters nu en hoe klinkt hun poëzie voorgedragen in een Nederlandse vertaling?

De avond wordt muzikaal begeleid door Samira’s Blues

Anne Vegter (voormalig Dichter des Vaderlands) leest Fadma el Ouariachi
Dean Bowen
 (stadsdichter van Rotterdam) leest Mimoun el Walid
Joost Baars (winnaar VSB-poëzieprijs 2018) leest Mohammed Chacha
Nisrine Mbarki (dichteres en toneelschrijfster) leest Ahmed Ziani

Asis Aynan en Matthijs Deen verzorgen de presentatie en moderatie van de avond.

Asis Aynan richtte tevens de Berberbibliotheek op.

Over The Previews en Read My World

Met The Previews neemt Read My World een voorschot op het festival in de Tolhuistuin in oktober. Dit jaar ontvangt Read My World schrijvers, dichters, makers en denkers uit Marokko. Om alvast nader kennis te maken met het talent uit deze regio, de verhalen die ze te vertellen hebben en om te zien hoe de verhalen hier in Nederland resoneren, brengen we tijdens de Previews een keur aan schrijvers en performers samen. Verwacht inspirerende gesprekken en zinderende voordrachten.

In 2019 is het 50 jaren geleden dat Marokko en Nederland het wervingsverdrag ondertekenden. De eerste arbeidsmigranten begonnen aan de reis van Marokko naar Nederland. Het is een mooie aanleiding om het gehele verhaal te belichten. Niet alleen komen de verhalen over arbeidsmigratie aan bod, maar ook de verhalen over het sociale leven, de cultuur, de tradities en over de toekomst. Verhalen van en voor alle Nederlanders met én zonder migratieachtergrond.

Dit programma is in samenwerking met Perdu.