DefeministischesteminMarokkaanseliteratuur(ReadMyWorld#2)

di 16 apr
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

De feministische stem in Marokkaanse literatuur

Samen met Read My World organiseren we een drieluik ter voorbereiding op het festival in de Tolhuistuin in oktober. Read My World is hét internationale literatuurfestival van Amsterdam. Dit jaar ontvangt Read My World schrijvers, dichters, makers en denkers Marokko In deze tweede Preview laten we een feministische stem in de Marokkaanse literatuur horen.

Fedwa Misk uit Casablanca en Mahi Binebine uit Marrakech loodsen ons deze avond door het hedendaags literair Marokko. Fedwa Misk is onafhankelijk journalist uit Casablanca en het brein achter het feministische blog Qandisha en publiceert veel over de rol van de Marokkaanse vrouw in het publieke leven. Mahi Binebine is schrijver, beeldend kunstenaar en filantroop. Zijn boeken werden in meerdere talen vertaald en zijn kunstwerken zijn wereldwijd te bewonderen in grote musea zoals bijvoorbeeld het Guggenheim in New York. Als filantroop ondersteunt hij diverse kleinschalige culturele instellingen in heel Marokko.

Vanavond maken we ook bekend welke schrijvers en dichters in oktober naar het festival komen en gaan we in gesprek met beide curatoren over de onderwerpen die we tijdens het festival aansnijden. Een groot thema tijdens het festival is de rol van de vrouwelijke stem in de hedendaagse literatuur. Aan de hand van fragmenten en voordrachten treden beide curatoren in gesprek met Myriam Sahraoui over de ambities, eisen, wensen en dromen van een nieuwe generatie vrouwelijke auteurs uit Marokko.

Met de Preview Night neemt Read My World een voorschot op het festival in de Tolhuistuin in oktober. Dit jaar ontvangt Read My World schrijvers, dichters, makers en denkers uit de Maghreb. Om alvast nader kennis te maken met het talent uit deze regio, de verhalen die ze te vertellen hebben en om te zien hoe de verhalen hier in Nederland resoneren, brengen we tijdens de Previews een keur aan schrijvers en performers samen. Verwacht inspirerende gesprekken en zinderende voordrachten.

Bekijk hier de gehele serie van Read My World – The Previews.

Dit programma is in samenwerking met Perdu.