Schermtijd#1:Troeteltech

di 19 mrt
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Manifest voor kalme technologie

Hoe ontwerp je menselijke technologie die ons helpt in plaats van overprikkelt? En welke vaardigheden moeten wij aanleren om beter in balans te zijn met onze apparaten?

We zijn voortdurend aan ons scherm geplakt. En dus massaal afgeleid. We willen af van ons obsessieve smartphonegebruik maar af en toe digitaal detoxen is geen oplossing. Want je telefoon is ontworpen als gokautomaat. Elk nieuw bericht geeft een dopaminekick. Dat we voor Facebook en Google betalen met onze data wisten we al. Maar ook je aandacht wordt doorverkocht. Elke muisklik genereert advertentie-inkomsten. Zo verdient een handvol technologiebedrijven aan ons collectieve concentratieprobleem.

Smartphoneslaven, verenigt u! Deze avond is een manifest voor de bevrijding van verslavende technologie. We willen onze wilskracht en focus terug. En Big Tech moet daarbij helpen. Want als apps nu bewust ontworpen worden om ons verslaafd te maken, kan dat ook in samenhang met menselijke waarden. Dat vergt radicale technologische innovatie. Deze avond gaan we op zoek naar kalme technologie die ons niet saboteert maar juist vooruit helpt.

Samen met schrijver en host van de Digitalisme podcast Sidney Vollmer, schrijver/filosoof Miriam Rasch en innovatiestrateeg Martijn Catz bespreken we in deze eerste editie van SCHERMTIJD hoe we technologie én onszelf moeten herontwerpen om een betere relatie met elkaar te krijgen. Moderator: Lilian Stolk

Over de serie

Na de vierde industriële revolutie zijn we aanbeland in de Schermtijd. De uren die we met ons scherm doorbrengen hebben ingrijpende gevolgen voor ons mens-zijn. De smartphone is degene die ons troost, opwindt, kalmeert, en in slaap wiegt. Wat betekent het goede leven in een tijdperk waarin je identiteit, denkwijze en relaties gevormd worden door digitale technologie?

Deze talkshowserie is niet voor technofoben met een nostalgisch verlangen naar de Nokia 3310. Te midden van Black Mirroresque doemscenario’s en tech pessimisme presenteert SCHERMTIJD een optimistischer geluid: technologie is het probleem maar óók de oplossing. Hoe zorgen we ervoor dat de innige band met onze apparaten ons niet verstikt maar juist verder helpt? Wat kunnen we zelf doen voor een bewuster digitaal bestaan, en misschien wel belangrijker: hoe dragen technologie en diens ontwikkelaars daaraan bij?

SCHERMTIJD presenteert drie avonden over trage evolutie en digitale revolutie. Elke editie inventariseert de denkbeelden die in technologie zijn ingebakken en verkent samen met kunstenaars, wetenschappers, schrijvers, vernieuwers en vooruitdenkers welke houdbaar zijn voor de toekomst.

Het programmabeeld is gemaakt door Artur Denys.