Schermtijd#2:Smartphoneromantiek
Liefde & seks in digitale tijden
Digitale technologie verandert niet alleen onze relaties, maar ook ons begrip van wat een relatie, vriendschap, of seks überhaupt is. Wordt er door datingapps minder geflirt in het echt? Hoe vullen digitale en analoge romantiek elkaar het beste aan? Hoe wordt je smartphone niet vijand maar bondgenoot in de liefde?
Links, rechts, links, links, links, rechts. Je beeldscherm licht op, je hart maakt een sprong. Dankzij apps als Tinder, Grindr en Happn is het makkelijker dan ooit om te daten. Met één swipe hebben we oneindig veel potentiële partners binnen handbereik. Voor een nacht, een maand of een heel leven.
Het eindeloze aanbod zou ons kieskeurig en oppervlakkig maken. Tegelijkertijd kan een onverwachte match de wildste fantasieën losmaken. We leiden aan Tinder-moeheid maar willen ook niet zonder. Het blijft te leuk om even je marktwaarde testen. Of om te flirten buiten je eigen filterbubbel. Door onze smartphone en de wereld daarachter komen we in aanraking met nieuwe vormen van seks: hoe opwindend zijn de perzik en aubergine? En waar kan je de touch functie van je telefoon nog meer voor gebruiken?
Een avond voor de stiekeme sexters en kille ghosters, voor de doorgewinterde rechts-swipers en de samen-bij-kaarslicht-dating-app-verwijderaars.
Vlogger Linda de Munck heeft als doel om taboes openhartig bespreekbaar te maken, zowel online als offline. Hoofdredacteur van Next Nature Network Ruben Baart over de verbeelding van toekomstige (dating) apps. Sophie Ousri komt zingen, haar video met ‘Ze is single (Het Tinderlied)’ ging viral. Cultureel antropoloog Jitse Schuurmans deed onderzoek naar digitale datecultuur. En Mark Traa, de man achter het populaire Instagram account ‘Liefde van toen’.
Over de serie
Na de vierde industriële revolutie zijn we aanbeland in de Schermtijd. De uren die we met ons scherm doorbrengen hebben ingrijpende gevolgen voor ons mens-zijn. De smartphone is degene die ons troost, opwindt, kalmeert, en in slaap wiegt. Wat betekent het goede leven in een tijdperk waarin je identiteit, denkwijze en relaties gevormd worden door digitale technologie?
Deze talkshowserie is niet voor technofoben met een nostalgisch verlangen naar de Nokia 3310. Te midden van Black Mirroresque doemscenario’s en tech pessimisme presenteert SCHERMTIJD een optimistischer geluid: technologie is het probleem maar óók de oplossing. Hoe zorgen we ervoor dat de innige band met onze apparaten ons niet verstikt maar juist verder helpt? Wat kunnen we zelf doen voor een bewuster digitaal bestaan, en misschien wel belangrijker: hoe dragen technologie en diens ontwikkelaars daaraan bij?
SCHERMTIJD presenteert drie avonden over trage evolutie en digitale revolutie. Elke editie inventariseert de denkbeelden die in technologie zijn ingebakken en verkent samen met kunstenaars, wetenschappers, schrijvers, vernieuwers en vooruitdenkers welke houdbaar zijn voor de toekomst.
Het programmabeeld is gemaakt door Artur Denys.