Sprookjesendemoderneliefde

wo 12 feb
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Kijk terug:

Luister terug:

Met welke (liefdes)cliché’s zadelen sprookjes ons op?

Het is de klassieke sprookjesformule: vrouw (liefst prinses) in nood wacht op man (liefst prins) om haar te redden. Onze hulpeloze heldin wordt bevrijd, ontwaakt, of krijgt benen dankzij voorgenoemde man. Sneeuwwitje, Doornroosje en De kleine zeemeermin passen allemaal dit schoentje. Maar wat zien we als we op een moderne manier naar sprookjes kijken? En welke rol speelt de verhouding tussen moeder en dochter?

Vanavond leggen we de verbanden tussen oeroude sprookjesfiguren en hedendaagse man-vrouw verhoudingen, beginnende vanuit de relatie van het kind met de ouders. De motieven en gedragingen van onze prinsessen in nood en hun charmante tegenspelers zijn interessante spiegels voor onze ideeën over de liefde anno nu. Psychoanalyticus Carl Jung zei het al: de prins die je komt redden, kan je ook zien als een geëmancipeerd onderdeel van je eigen psyché. Deze avond laat het (voor)onderzoek van de voorstelling Liebe Jelinek van Maatschappij Discordia zien, de inspiraties en bedenkingen geïnspireerd op het werk van Nobelprijs-winnares Elfriede Jelinek. Van haar onder andere de volgende provocatie:

‘Liefde kan alleen bestaan tussen gelijken en is daarom onmogelijk tussen man en vrouw, jammer dat ik niet lesbisch ben.’

Maaike Meijer (literatuurwetenschapper) start de avond met een korte lezing over nieuwe en oude sprookjes: onze geliefde Disney-sprookjes stammen vaak af van oude Griekse mythes. Ook zoomt ze in op de moeder-dochter relaties en wat dit doet bij het vrouwelijke personage doet qua ideeën over emancipatie en huwelijk. We wisselen korte informatieve praatjes af met voordracht van gloednieuw verzonnen sprookjes door de drie leden van Maatschappij Discordia: Sara de Bosschere (Vlaamse actrice, De Roovers), Annette Kouwenhoven (actrice Maatschappij Discordia) en Miranda Prein (theatermaker Maatschappij Discordia). Verder komt Rajae El Mouhandiz vertellen over niet-westerse sprookjes.


De voorstelling Liebe Jelinek, of is liefde een naar sprookje?, gespeeld door Maatschappij Discordia, is in coproductie met De Roovers, deel 10 in de reeks Weiblicher Akt; voorstellingen gemaakt vanuit het vrouwelijk perspectief. Ze speelt van 19 februari tot en met 29 februari te Frascati, Amsterdam.


Gasten

Sara de Bosschere

Sara de Bosschere is Vlaamse actrice en studeerde in 1994 af aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Ze is eveneens theatermaker en scenarist en medeoprichter van het theatergezelschap De Roovers. Sara wordt regelmatig uitgenodigd  als gastdocent door de toneelscholen van Antwerpen, Brussel, Gent en Maastricht. Sinds 2013 jaar maakt ze deel uit van de beoordelingscommissie podiumkunsten van de Vlaamse Overheid. 

Annette Kouwenhoven

Annette Kouwenhoven studeerde een korte tijd filosofie aan de UVA voordat ze overstapte naar de Amsterdamse Toneelschool. Sinds de oprichting van Maatschappij Discordia in 1982 is ze vast verbonden aan dit theatercollectief, waarmee ze gemiddeld drie voorstellingen per jaar maakt en toert. Tussen de bedrijven door geeft ze af en toe les aan diverse toneelscholen en -initiatieven. 

Miranda Prein

Miranda Prein heeft Theaterwetenschap aan de UVA gestudeerd. Daarna werkte ze bij DASARTS en sinds 1996 is ze als theatermaker vast verbonden aan Maatschappij Discordia, waar ze één van de initiatiefnemers van de serie Weiblichter Akt (sinds 2011) is. Af en toe geeft ze les aan studenten op diverse toneelopleidingen.

Maaike Meijer

Maaike Meijer (moderator) is literatuurwetenschapper, biograaf en emeritus hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht. Zij schrijft over poëzie, populaire cultuur, biografie, feminisme en de dynamiek van sekseverhoudingen. Ze werkt nu aan een boek over westerse verbeeldingen van mannelijkheid in literatuur en film. In november 2018 verscheen haar Hemelse mevrouw Frederike, een biografie over F. Harmsen van Beek bij De Bezige Bij. Foto Gemma Rameckers

Rajae El Mouhandiz

Rajae El Mouhandiz is zangeres, componiste, maker van korte films en (muziek)theater. Rajae is de afgelopen elf jaar achtereen vanwege haar bijdrage in de kunsten geplaatst op de lijst van de 500 meest invloedrijke moslims ter wereld. In 2018/2019 maakte en toerde zij met Thuis, Ontheemd #2, een solo muziektheater productie over de ruimte die de vrouw kan en mag innemen. De spin-off van haar onderzoek is een grote tentoonstelling door haar als gastconservator gemaakt en gecureerd voor Stedelijk Museum Schiedam, met als titel Modest Fashion (nog te zien t/m 9 februari 2020), hier online oneindig te bezoeken. Foto door Charlotte Apituley