Taalkramp:oververbodenwoorden,nieuwelabelsen(on)macht

di 16 jan
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Beste blanke en donkere witte en zwarte, allochtone en autochtone bi-culturele en niet-nieuwe Nederlandse dames en heren reizigers, welkom.

Taal is altijd al onderwerp van taal en woorden altijd al onderwerp van gesprek. Toch groeien de lijsten nieuwe en verboden woorden harder dan ooit. Het huidige woordenaanbod is blijkbaar niet voor iedereen. We zoeken naar nieuwe termen en titels, maken geuzennamen van scheldwoorden en zetten beperkende labels bij het grofvuil. Enerzijds wordt de vraag om gevoeliger of bewuster met taal om te gaan weggehoond, aan de andere kant lijkt de focus erg te liggen op foute woorden en wie praat en minder op wat er gezegd wordt.

Houd jij het nog bij? Vind je het overdreven politieke correctheid? Of voel je je eindelijk aangesproken? Heeft woorden verbieden zin? Verandert er echt iets, als we elkaar anders noemen? Kunnen woorden meer zijn dan een neutraal medium? En hoe voorkomen we dat we door taalkramp humor kwijtraken?

Vanavond doen we een stap terug. Zonder elkaar uit te maken voor cis-sexist of Gütmensch bevragen we de onderliggende aannames over taal. Met beschouwers, taalkunstenaars en activisten kijken we naar de werking en impact van taal in het algemeen en naar de polarisatie van de huidige discussies over racisme en seksualiteit.

Je gaat naar huis met beter inzicht in hoe bepaalde woordkeuzes je eigen denken onbewust beïnvloeden, hoe taal een daad is én een politieke keuze.

Met transcultureel psychiater Glenn Helberg, sociaal wetenschapper Linda Duits, schrijver, opiniemaker en termbedenker Stella Bergsma en voorzitter Julia Ploum.