TextualHealing

za 10 dec
19:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

de therapeutische werking van woorden

Kunnen teksten helend werken? Kan je boekenkast je een soort van therapie bieden? Volgens onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie kun je stress niet alleen verminderen door dagelijks te lezen, maar zijn de letteren zelfs góed voor ons mentale welzijn en kunnen ze psychische nood voorkomen.

Op deze avond duiken we in het idee van textual healing, met bekende schrijvers, dichters en literatuurwetenschappers. We vragen Babs Gons en Hafsah Mujalli welke romans hen aan het huilen en lachen hebben gebracht, of hen volkomen stil lieten vallen. We praten met Karin Amatmoekrim en Vamba Sherif over de poëzie die hen getroost heeft of ruimte voor zelfreflectie heeft geboden. We zullen ons in de poëtische optredens van Hafsah en Babs verliezen én terugvinden.

Door literatuur kun je je met andere mensen, stemmen en ervaringen verbinden; lezen opent een deur om aan de realiteit te ontsnappen, maar levert ook nieuwe perspectieven die de ziel helpen te helen. En hoe zit het met de daad van het schrijven zelf, van een dagboek tot aan het volgende meesterwerk? In hoeverre kun je emoties van je afschrijven, kunnen teksten een catharsis teweegbrengen? De gasten van deze avond zullen het effect van creativiteit op hun eigen mentale gezondheid uit de doeken doen.

Babs Gons

Door het werk van spoken-word artist en schrijver Babs Gons (1971) voel je als lezer de maatschappelijke betrokkenheid en urgentie. Haar debuutbundel Doe Het Toch Maar (2021) werd bejubeld. Het leverde Gons een nominatie voor de Herman de Conickprijs en de Poëziedebuutprijs op. Met de oprichting van Poetry Circle Nowhere, het hosten van avonden en het samenstellen van een bundel – hardop – zet zij spoken-word in Nederland op de kaart. Babs is als columnist en schrijver verbonden aan Het Parool.

Hafsah Mujalli

Het werk van schrijver Hafsah Mujalli (1986) gaat veelal over liefde en de ongelijke verhoudingen tussen mannen en vrouwen in Jemen. Mujalli studeerde Engels aan de universiteit van Dhamar (Jemen) en in 2010 verscheen haar eerste verzameling korte verhalen La Yandhroon Lila’ala (‘They Do Not Look Up’), er volgden meer publicaties. Ze won verschillende literaire prijzen, waaronder de Presidential prize voor korte verhalen.

Bo Hanna

Bo Hanna (27) studeerde taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam met een specialisatie in Frans en Midden-Oostenstudies. Hij publiceerde in onder meer Vicede Volkskrant en NRC. In zijn werk staan sociaal-maatschappelijke thema’s en mensenrechtenkwesties centraal. Momenteel schrijft hij een boek over kinderontvoering door een ouder. Bo Hanna is de host van deze avond

Karin Amatmoekrim

Binnen het werk van schrijver Karin Amatmoekrim (1976) spelen identiteit en het (on)vermogen van mensen om elkaar echt te leren kennen een belangrijke rol. Ze schreef veel geprezen boeken waaronder Wanneer wij samen zijn, Het Gym en Tenzij de Vader. Verder publiceert Amatmoekrim regelmatig korte verhalen en opiniestukken in o.a. De Groene Amsterdammer en NRC  Handelsblad. Karin studeerde psychologie en moderne letterkunde.

Vamba Sherif

Vamba Sherif (1973) is schrijver, essayist, filmrecensent en docent Afrikaanse literatuur op  Universiteit van Leiden. Hij heeft veel geprezen romans geschreven, waaronder De Zwarte Napoleon, Het land van de vaders, Zwijgplicht en Het Koningrijk van Sebah. Sherifs werk is in veel talen verschenen. Hij publiceerde daarnaast journalistiek werk  in onder meer The New York Timeshet Duitse KulturaustauschAfrican Writing en NRC en ZAM-Magazine. In april 2021 verscheen zijn memoir Ongekende liefde, waarin hij in een briefvorm zijn levensverhaal vertelt aan zijn tienjarige dochter Bendu.  

Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@denieuweliefde.com, we kunnen dan iets regelen.