TheaBeckmanenhetklimaat

di 28 jan
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Kijk terug:

Luister terug:

Over dit programma:

Kinderen van Moeder Aarde

Wat kan Thea Beckman’s boek Kinderen van Moeder Aarde ons leren over de klimaatverandering?

Terug naar de fantasie die ons als kind betoverde, met een lekkere portie nostalgie! Vanavond kijken we via ons favoriete jeugdboek naar een hedendaags vraagstuk. Kan je die onschuldige ‘kinderbril’ even opzetten om zo anders naar de wereld kijken? Thea Beckman’s Kinderen van Moeder Aarde is het startpunt voor een fijn gesprek over kinderfantasie én het klimaat, à la Greta Thunberg. Je hoeft het boek niet gelezen te hebben om mee te genieten.

Waar gaat Kinderen van Moeder Aarde ook alweer over? We bevinden ons in een fantasiewereld waarin het voormalige Groenland is veranderd in het zonnige en groen paradijs van Thule (geregeerd door vrouwen). Maar in Baden – wat wij als Europa beschouwen – gaat het allesbehalve goed: door een kernramp lijkt het continent meer op een grote woestijnvlakte. Deze woestijnvlakte, een transformatie door het veranderde klimaat, verbeeldt een toekomst die onze aarde wellicht ook te wachten staat.

Maar wees gerust, we houden het leuk. Met onze moderator Milouska Meulens (televisiepresentator) en Marloes Morshuis (kinderboekenauteur), creative director Matthea de Jong en Sietze Norder (UvA) vliegen we door Thea Beckman’s fantasierijke wereld via voordrachten uit het boek, filmpjes en een rondetafelgesprek.

Reis mee met ons naar Moeder Aarde, je zal versteld staan!


Dit programma is i.s.m. Lemniscaat Uitgeverij.

Gasten

Milouska Meulens

Milouska Meulens is televisiepresentatrice. Tussen 2000 en 2015 was ze presentator van het Jeugdjournaal en maakte ze ook items voor dit programma. In de zomer van 2012 presenteerde ze incidenteel het NOS Journaal. Van september 2015 tot 2017 was ze co-presentator van Vroege Vogels. In 2015 presenteerde ze het Megaspektakel van Kinderen voor Kinderen, en sinds september 2016 Groen Licht.

Marloes Morshuis

Marloes Morshuis veroverde de kinderboekenwereld met Koken voor de keizerBorealis – in 2019 het boek van de campagne Nederland Leest Junior – en De schaduwen van Radovar. Ze schrijft graag spannende verhalen die kinderen meenemen naar een andere wereld, en die ze tegelijk ook met andere ogen naar hun eigen wereld laat kijken.

Matthea de Jong

Matthea de Jong werkt als sociaal ondernemer op het snijvlak van media, kunst en sociale verandering. Ze is initiatiefnemer van Warming Up, een project dat volgt op de Artistieke Klimaattop. Ze zette o.a. ook duurzaam platform Stichting Movies that Matter op, een platform voor cinema en mensenrechten, en jongerenplatform Per Expressie. Ze is recent aangesteld als directeur van Tolhuistuin, Amsterdam.

Sietze Norder

Sietze Norder is eilandbiogeograaf en verbonden aan de universiteiten van Lissabon, de Azoren en Amsterdam. Hij doet onderzoek naar de invloed van klimaat- en zeespiegelverandering op biodiversiteit en naar mens-natuurrelaties op eilanden. Momenteel schrijft hij een kinderboek en een populairwetenschappelijk boek over wat we wereldwijd kunnen leren van eilanden.