UitverkochtNachtvandeArabischeliteratuur

za 26 nov
18:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Een cultuurfestival vol beats, bites en jonge schrijvers

Hoeveel weet jij eigenlijk over kunst en literatuur uit de Arabische wereld? De mooie dingen uit deze rijke cultuur blijven vaak onderbelicht. Tijdens de ‘Nacht van de Arabische Literatuur’ kun je je een avond lang onderdompelen in een Arabisch festival met heerlijk eten, debat, muziek en een echte Souk.

In samenwerking met El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, organiseert De Nieuwe Liefde op zaterdag 26 november de eerste ‘Nacht van de Arabische Literatuur’: een jong, kleurrijk en stimulerend literair-cultureel festival. Centraal staat de kracht van het woord, de verbinding van culturen, gedeelde waarden en frisse, constructieve perspectieven op artistiek, politiek en maatschappelijk vlak.

Qua omlijsting waant de bezoeker zich op het bekende Djemaa el Fna (het centrale marktplein in Marrakech) met kraampjes voor henna tattoos, kalligrafie, sieraden, verhalenvertellers, boeken, muziek, Marokkaanse thee en heerlijk eten. De finalisten van de El Hijzra Literatuurprijs dragen voor uit eigen werk voorafgaand aan het juryberaad. Jonge schrijvers, denkers, columnisten, journalisten, opiniemakers, uitgevers en kunst- en cultuurliefhebbers uit Nederland en de correspondenten uit de Arabische wereld kunnen elkaar ontmoeten en inspireren. Natuurlijk is er ruimte voor discussie en zelfreflectie, bijvoorbeeld middels een gemodereerd panelgesprek of aan de bar. Een grootheid op het gebied van de Arabische literatuur opent de avond met een lezing.

De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs is een uniek initiatief dat elders in Europa navolging heeft gekregen. Pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers beschouwen het als een prestigieuze prijs die garant staat voor de ontdekking van jong schrijftalent met een biculturele achtergrond. Een podiumplaats vormt regelmatig de springplank naar een literaire loopbaan. Succesvolle voorbeelden zijn Abdelkader Benali, Mustafa Stitou, Murat Isik, Lamia Mokaddam, Mohammed Benzakour, Said El Haji en Mounir Samuel.

Debat: ‘Waar blijft de Arabische Sartre?’
Beroemde Arabieren, mensen die werkelijk iets betekenen voor onze en hun wereld, zijn bijna zonder uitzonderingen machthebbers of krijgshaftige types. Assad. Nasser, Saddam Hussein, Osama bin Laden en Khadaffi. Maar er zijn natuurlijk plenty Arabische kunstenaars, schrijvers en muzikanten. Waarom horen we hen zo weinig? Wanneer worden de boeken van Adonis, Amin Maalouf en Tahar Ben Jeloun hier bestsellers? Wat hebben ze ons te zeggen en in welke traditie staan ze?

We spreken erover met kenners van de Arabische literatuur, waaronder Nadia Bouras, Fenna Ulichki, Jurgen Maas en Djuke Poppinga o.l.v. Abdelkader Benali.

Blokkenschema def