Debalisrond:Voetbaltaal

zo 13 jun
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Pubquiz met Studio Socrates

DENNIS BERGKAMP! DENNIS BERGKAMP! DENNIS BERGKAAAAAMMP!

Met deze repetitio bezorgde voetbalcommentator Jack van Gelder menig kijker kippenvel en tranende ogen. Voetbal is emotie, en daardoor een bron van prachtige taalcreaties. Uitspraken van spelers, trainers en commentatoren kunnen enorm raak zijn, maar staan vaak ook bol van clichés en breedsprakigheid. Dikwijls wordt voetbaltaal daarom ook buiten het veld gehoord.

Denk aan termen als paniekvoetbal en vleugellam, buikschuivende bobo’s, kanonskogels of een gouden pik. En uitspraken als ‘het is elf tegen elf’,pas als de scheidsrechter heeft gefloten, is het afgelopen’ en ‘de tegengoal valt op een ongelukkig moment’. Maar wie weet wat gestifte ballen en knijpende backs zijn? En wat een coach wil als je ‘moet inschuiven als de ruimte over de middenlijn ligt’?

De middag voor de eerste EK-wedstrijd van het Nederlands elftal spelen we elkaar de bal toe tot we totale scherpte hebben over de wonderlijke wereld van voetbaltaal. Samen met podcast Studio Socrates en taalwetenschapper René Appel testen we jouw kennis & geheugen. Wie zei wat, wanneer en waarom?

Verzamel je vrienden(team), bedenk een opstelling met rugdekking en kopkracht, meld je allemaal aan en ga voor die punten. Solospelers ook welkom!

Dit programma is een samenwerking met Studio Socrates.

René Appel

René Appel is schrijver en taalwetenschapper. Hij promoveerde op het onderwerp ‘Nederlands als tweede taal’, werkte als bijzonder hoogleraar aan de UvA, en heeft verschillende publicaties op zijn naam staan, ook een boekje over Voetbaltaal (SdU, 1990). Hij heeft een vaste rubriek in De Taalstaat (Radio 1) waarin hij het taalgebruik van bekende Nederlanders bespreekt, zoals onder meer van Edwin van der Sar. René Appel wordt wel de godfather van de psychologische thriller in Nederland genoemd. Hij schreef 25 thrillers waarvan er twee werden bekroond met de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek, en werd bovendien verschillende malen genomineerd voor deze trofee. Verder was hij een niet onverdienstelijke amateurvoetballer.

Studio Socrates

Studio Socrates is een podcast over iconische voetbalteams uit het recente verleden. Teams die je van voetbal lieten houden. Studio Socrates wordt gepresenteerd door Jonne Seriese, Jasper Gottlieb en Daan Sutorius. Luister hier alle afleveringen (terug).