HetRodeOorenDeStouteStift2024

zo 29 sep
20:00
Normale prijs
€15
Kortingsprijs
€13,50
We Are Public
Gratis
Buy ticket

De beste erotische verhalen & illustraties uit de Lage landen

Voor de 8e editie van de jaarlijkse Vlaams-Nederlandse erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor daagden we deelnemers uit met de volgende schrijfopdracht: van welke zin krijg jij zin? Vervolgens kregen 8 geselecteerde illustratoren de opdracht om ieder bij één van de 8 beste verhalen een prikkelende illustratie te maken. Benieuwd naar wat dat aan nieuw erotisch materiaal opleverde? Kom tijdens de finale luisteren, kijken en voelen! Aan het einde van de avond proosten we op de winnaars van Het Rode Oor en de allereerste Stoute Stift.

Tijdens een simultaanfinale in Amsterdam en Antwerpen worden de verhalen voorgelezen door de mooiste stemmen van de Lage Landen en bepaalt het publiek in beide steden wie de winnaar wordt van de publieksprijs van Het Rode Oor 2024.

In de Nieuwe Liefde leidt theatermaker Lucas De Man de avond in goede banen en lezen Anke Verschueren, Benjamin De Roover en Daniëlle Zawadi de 8 verhalen voor. Tijdens de voordrachten onthullen we de illustraties. Tussen de voordrachten door zorgt Ella Salvador Dalemans voor muzikale gedichten uit haar theatrale mini-concert Pauw en Waterman. Na de voordrachten is er een publieksstemming en volgt de uitreiking van Het Rode Oortje (juryprijs), Het Rode Oor (publieksprijs) en De Stoute Stift (juryprijs). We sluiten de avond af door te proosten op de winnaars.

Dit zijn de illustratoren van De Stoute Stift 2024: Ruben Topia, Puck Rietveld, Saïda Ragas, Cheyenne Goudswaard, Sara Mertens, Delphine Frantzen, Paulien Verheyen en Merel Van de Casteele.

De namen van de finalisten van Het Rode Oor 2024 volgen eind augustus.


De jury van Het Rode Oor 2024
Deze vakkundige jury selecteerde uit 189 inzendingen de 8 beste erotische kortverhalen: Olga Ponjee (scenarioschrijver, kledingmaker, drag king en amateur timmeraar), Charlotte Duistermaat (chef literair Hard//hoofd), Birsen Uçar (auteur en muzikant), Yousra Benfquih (schrijver, dichter en spoken word artiest) en Geert Cortebeeck (Uitgever Horizon).

De jury van De Stoute Stift 2024
Deze vakkundige jury selecteerde uit 98 kandidaten 4 Vlaamse en 4 Nederlandse illustratoren: Suzanne Tromp (Chef Illustratie Hard//hoofd & WePresent – WeTransfer), cartoonist Steve Michiels, illustrator Marjolein Schalk (artistiek leider Wobby.club) en kunstenaar, schrijver en storyteller Guus Møystad.

Organisatie

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in samenwerking met De Nieuwe Liefde, Stichting Nieuwe Helden, The Writer’s Guide to the Galaxy en Hard//hoofd. Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden.

Beeld: Guus Møystad & Jens Dawn

Lucas De Man (presentator)

Lucas De Man studeerde in 2004 af in Germaanse Talen aan de KU Leuven. Aansluitend studeerde hij regie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en won de Matthijs Prijs voor jong talent van Artemis en de Jong Talent Prijs van Theater aan Zee, nog voor hij afstudeerde in 2008. Naast zijn werk als artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden is hij werkzaam als (freelance) regisseur, acteur en conceptontwikkelaar.

Anke Verschueren (voordracht)

Anke Verschueren neemt haar grote liefde, de taal, overal mee naartoe, van papier naar podium naar podcast. Ze groeide op tussen de maïsvelden in de Kempen en probeert nu iedere dag in het geraas van de auto’s op de Ring rond Antwerpen het ruisen van de zee te herkennen. Ze heeft een Master Nederlands en een Master Woordkunst, ze ging met Das Mag op zomerkamp en met deBuren naar Parijs (2018) en resideerde al schrijvend in Rotterdam en in Leeuwarden. Anke is ongeveer altijd aan het praten, schrijven, zingen, luisteren, lezen, presenteren, modereren, monteren of theater maken en amuseert zich daar mateloos mee. Haar eerste solovoorstelling, de poëtische DJ-performance I’M NOT GONNA WRITE YOU A LOVE SONG ging in juni 2022 in première. Op dit moment werkt ze aan haar romandebuut. 

Benjamin De Roover (voordracht)

Benjamin De Roover (1996) is dichter. Hij studeerde in Gent en was jarenlang betrokken bij Auw La, een studentenvereniging voor poëzie en spoken word. Gedichten van hem verschenen onder meer in Samplekanon, Kluger Hans, Deus Ex Machina en Het Liegend Konijn. Hij is redacteur bij tijdschrift nY en Flemish Review de la Poëzie en werkt als boekhandelaar. In 2023 nam hij deel aan de schrijfresidentie van deBuren. In de zomer van 2023 nam hij deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. In 2024 werd zijn werk geselecteerd voor Vers van het mes.

Daniëlle Zawadi (voordracht)

Daniëlle Zawadi (1999) schrijft proza en treedt op met spoken word, waarbij ze haar theorieën over vriendschap en de belevingswereld van Gen Z op natuurkundige wijze onderzoekt. Ze initieerde Het Zwarte Schaap en won verschillende prijzen, waaronder de Black Indigenous People of Color Voice Award in 2020. Afgelopen drie jaar tourde ze met de spoken word voorstelling ‘Alstublieft, Zawadi’ en ‘Ondervonden’. Momenteel is ze te horen als feature op het nieuwe Jazz album van Kobe Gregoire, ‘Co-motion’.  Verder is ze programmamaker bij Poetry International en Crossing Border. In de zomer van 2023 nam zij deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs.

Ella Salvador Dalemans (muziek)

Ella Salvador Dalemans is dichter, performer en muzikant. Haar poëzie reflecteert over thema’s zoals zorgzaamheid, intermenselijke relaties en vrouw-zijn. Haar werk was te lezen in Deus Ex Machina, De Internet Gids, Estrade en haar eigen bundeling getiteld stukjes salvador. Ella vormt samen met Ben Tanghe de Nederlandstalige (hyper)popband monokimono met wie ze speelde in Ancienne Belgique, De Studio, Het Bos, Volta en Charlatan. In 2021 startte ze samen met beeldend kunstenaar Julie Van Kerckhoven een onderzoek naar de relatie tussen het landschap en het lichaam getiteld Suggesties voor het ervaren van een landschap. Verder werkt Ella met voedsel, keramiek en textiel en is ze lid van het feministische makerscollectief Hyster-x. In 2023 maakte ze Pauw en Waterman,een theatraal en poëtisch mini-concert over liefde die deugd doet. Over samen rusten, seks als communicatiemiddel en hoe je iemand in je lichaam kan dragen. Tijdens de finale speelt Ella muzikale gedichten uit dit erotische project.

Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@denieuweliefde.com, we kunnen dan iets regelen.