workshop:GezegdesGezocht

zo 13 jun
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Het kapje niet over de neus trekken: ‘niet meer helemaal meedoen’, ‘half werk leveren’, ‘semi-ongehoorzaam zijn’.

Spreekwoorden voor een Nieuwe Wereld

Er zijn tegenwoordig een stuk minder hooibergen om naalden in te zoeken, of sloten met oude koeien. Mensen worden nog maar weinig letterlijk aan de schandpaal genageld en kerfstokken zeggen al helemaal niets meer. Kortom: onze spreekwoorden matchen niet meer met de wereld van vandaag.

Wc-rollen hamsteren, flirten met mondkapjes op en eindeloos wandelen uit pure verveling – dat zijn zaken die wel tot onze verbeelding spreken. Waar blijven die spreekwoorden die recht doen aan deze tijd? Politici en popsterren, voetballers en vloggers: iedereen kan een nieuw spreekwoord lanceren. Want elk voordeel heb z’n nadeel en we doen allemaal weleens een Grapperhausje.

Hoog tijd voor een nieuwe canon. In deze workshop leren we meer over de creatie van gezegdes en spreekwoorden en verzinnen we een paar nieuwe. Schrijf je mee?

Lily Schim van der Loeff

Lily Schim van der Loeff is programmamaker met een liefde voor taal, van Shakespeare’s sonnetten tot journalistieke verhalen, zelfgeschreven of zelfverzonnen woorden. Ze maakt het liefst programma’s die gaan over nu en hoe het beter kan. Ook werkt ze als partner lead voor de European Press Prize. Een van haar opiniestukken werd opgenomen in het HAVO-examen van 2021.