ZWART

ma 17 dec
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

#2 Coming of Age

De talkshowserie ZWART nodigt schrijvers, denkers, lezers en publicisten uit te praten over begrippen en thema’s als meerstemmigheid, panafrikanisme en cultural appropriation. Wie claimt het zwarte perspectief? Wat zijn de verhalen van jonge Nederlanders met Afrikaanse roots? Kan je kritisch zijn op je afkomst en op welke manier?

Zwarte kinderen in Nederland groeien op met witte verhalen – en leren zich identificeren met witheid. Wie aan coming-of-age literatuur denkt, belandt al gauw bij J.D. Salinger’s Catcher in the Rye. Nederlandse kinderen, dus ook die met Afrikaanse roots, lezen over deze geprivilegieerde witte jongeman uit Californië, die niet volwassen wil worden. Maar waar zijn de Bildungsromans die gaan over de invloed van kolonialisme, identiteit en gelijkheid, de spanning tussen traditie en moderniteit en opwaartse mobiliteit?

Buiten Nederland is genoeg literatuur te vinden waar vanuit het perspectief van zwarte jongeren verhalen worden verteld, zoals What We Lose van Zinzi Clemmons, The Parking Lot Attendant van Nafkote Tamirat en het semi-autobiografische Nervous Conditions van Tsitsi Dangarembga over Tambu, een ambitieus meisje in de jaren ’60 in postkoloniaal Rhodesië.  We bespreken dit boek en het Nederlandstalige coming-of-age boek De Kleenex Kronieken van Neske Beks.

#2 Coming of Age is de tweede aflevering in de driedelige serie ZWART. Bekijk de hele serie hier.

Moderator van de avond is Sayonara Stutgard. Sayonara is naast mede-oprichter van Uitgeverij Chaos een intersectionele feminist, boekverkoper, dichter, en host voor onder meer Aphra’s Book Club en de Feminist Open Mic Night.

gastsprekers:

Sabrine Ingabire is geboren in Rwanda en naar België gevlucht toen ze vier was. Ze groeide op tussen Brussel en Vlaanderen. Sabrine schrijft al heel haar leven: haar eerste boek schreef ze op haar veertiende en onlangs leverde ze een bijdrage aan de bundel ZWART. Ze is columnist, journalist, mensenrechtenactivist en spreekt regelmatig over thema’s als (on)recht, maatschappelijke issues en (zelf)liefde. Sabrine studeert rechten in Brussel en is jongerenadviseur bij de Vlaamse Jeugdraad.

Tirsa With is een spoken word-artiest en studeert cultuurwetenschappen. Ze is nieuwsgierig naar de betekenis van zelf-liefde voor haar als jonge, zwarte vrouw in deze maatschappij, maar vooral ook in haar eigen dagelijks leven. In haar zoektocht spoort ze ook anderen aan tot zelf-compassie, door het delen van haar eigen ervaringen met burn-out en depressie. Tirsa is de voormalig voorzitter van RADICAAL, de jongerentak van politieke partij BIJ1.

Whitney Krens studeerde Engelse Literatuur en volgt inmiddels een master Cultural Analysis aan de UvA. Ze is gespecialiseerd in dekolonisatie, emancipatie en intersectioneel feminisme. Samen met de NOS ontwikkelde ze reportages over black cultural achievement in Nederland. Ze is geboren in Kenia, opgegroeid in Nederland en woonachtig in Haarlem en momenteel bezig met de oprichting van een Keniaanse organisatie die zich bezighoudt met educatie, cultuur en milieubewustzijn.

ZWART wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds.