ZWART

ma 11 feb
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

#3 Nestbevuilen of niet?

Nestbevuilen is een Nederlandse traditie: rebelleren tegen ouders, opvoeding en omgeving bracht schrijvers als Maarten ’t Hart en Jan Wolkers groot succes. Het lijkt zelfs een pré als je serieus genomen wil worden als literair auteur, en hetzelfde geldt voor schrijvers met een andere of gemixte afkomst. Hoe meer ze zich afzetten tegen hun ‘niet-westerse’ opvoeding, hoe meer roem. Maar waarom? En kan het ook zonder?

Abdelkader Benali, Seada Nourhussen en Ibrahim Alaoui gaan met elkaar in gesprek onder leiding van Sayonara Stutgard. Ze bespreken de boeken De Belofte van Pisa van Mano Bouzamour en Wees Onzichtbaar van Murak Isik en onderzoeken of het mogelijk is kritisch te zijn, zonder af te geven op je afkomst.

De talkshowserie ZWART nodigt schrijvers, denkers, lezers en publicisten uit te praten over begrippen en thema’s als meerstemmigheid en cultural appropriation. Wie claimt welk perspectief? Wat zijn de verhalen van jonge Nederlanders met niet-Nederlandse roots? Kan je kritisch zijn op je afkomst en op welke manier?

ONZE GASTEN:

Ibrahim Alaoui Chrifi is blogger, initiatiefnemer van ciMENA filmclub en Grant Officer bij het Stimuleringsfonds. Hij zet zich in voor het bespreken van de toegankelijkheid hiervan voor verschillende groepen in de samenleving, met name millenials van kleur.

Ibrahim Alaoui Chrifi is blogger, initiatiefnemer van ciMENA filmclub en Grant Officer bij het Stimuleringsfonds. Hij zet zich in voor het bespreken van de toegankelijkheid hiervan voor verschillende groepen in de samenleving, met name millenials van kleur.

Seada Nourhussen is schrijver en hoofdredacteur van One World. Tot eind 2018 was ze columnist voor Trouw en tot begin 2018 was ze 12 jaar binnenlandverslaggever en daarna Afrika-redacteur van Trouw. Eerder werkte ze bij de cultuurredactie van Elsevier en was ze economie- en kunstredacteur bij de Volkskrant. Ze schreef meerdere boeken en speelt een actieve rol in het Nederlandse debat over Afrika en racisme.

Abdelkader Benali is schrijver en presentator. Hoewel zijn debuutroman werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, won hij deze met zijn tweede roman De langverwachte. Naast romans schrijft Benali ook artikelen en recensies voor o.a. De Groene Amsterdammer, Algemeen Dagblad en Vrij Nederland. Daarnaast presenteerde hij het tv-programma Benali boekt waarin hij bekende Nederlandse schrijvers interviewde.

Moderator van deze avond is Sayonara Stutgard. Sayonara is naast mede-oprichter van Uitgeverij Chaos een intersectionele feminist, boekverkoper, dichter, en host voor onder meer Aphra’s Book Club en de Feminist Open Mic Night.