ZWART

di 16 okt
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

#1 Wiens zwart?

De talkshowserie ZWART nodigt schrijvers, denkers, lezers en publicisten uit te praten over begrippen en thema’s als meerstemmigheid, panafrikanisme en cultural appropriation. Wie claimt het zwarte perspectief? Wat zijn de verhalen van jonge Nederlanders met Afrikaanse roots? Kan je kritisch zijn op je afkomst en op welke manier?

Dé Zwarte Nederlander bestaat niet. Een Ghanese en Surinaamse Nederlander hebben een andere geschiedenis, identiteit en relatie tot Nederland. In de literatuur ligt de nadruk op het Afro-Caraïbisch perspectief, terwijl een aanzienlijk deel van zwarte Nederlanders afkomstig is uit Afrikaanse landen, en zo ook schrijvers met wortels in Sub-Saharaans Afrika. In Nederland is er – ook binnen de zwarte gemeenschap – weinig besef geweest van de aanwezigheid van deze groep, laat staan dat er in de media & literatuur aandacht is voor hun specifieke perspectieven.

Aan de hand van de roman Americanah van Chimamanda Ngozi Adichie, de bundel ZWART onder redactie van Ebissé Rouw en Vamba Sherif en andere literatuur praten we over de (ondervertegenwoordiging van) Afrikaanse stemmen binnen de Nederlandse Afro-gemeenschap. Moderator Olave Nduwanje gaat in gesprek met Babs GonsDean Bowen en Hélène Christelle Munganyende.

#1 Wiens Zwart? is de eerste aflevering in de driedelige serie ZWART. Bekijk de hele serie hier.

beeld: Gbenga Orimoloye. “Iwe” (4), oil on board, 2016. 123 x 82 cm (www.orimoloye.com)

ZWART is onderdeel van de Black Achievement Month
De Black Achievement Month laat Nederland kennismaken met de ‘zwarte’ geschiedenis van Nederland via exposities, debatten, theater, dans en film. Er worden verhalen verteld over de slavernij en de nalatenschap hiervan, maar er wordt ook gekeken naar de toekomst. Zo biedt de Black Achievement Month een podium aan zwarte rolmodellen en de bijzondere prestaties die zij leveren. De Black Achievement Month vindt plaats van 29 september t/m 29 oktober in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam.