200 jaar Multatuli

‘Juffrouw Laps, je bent een zoogdier!’ Als haar zoon (leraar op de basisschool) een biologisch feitje deelt met de bezoekende dames, eindigt het theekransje bij juffrouw Pieterse met een scheldpartij en uittocht.

In de herfst van 2020 vieren we het 200ste geboortejaar van Eduard Douwes Dekker a.k.a Multatuli, schrijver van onder meer ‘Max Havelaar’, met een avond gewijd aan zijn liefdesbrieven, -verhalen en leven in samenwerking met Feest der PoëzieDe Arbeiderspers en Boom uitgevers Amsterdam.

Voordracht van ‘Het salieavondje bij juffrouw Pieterse’ gebaseerd op ‘De geschiedenis van Woutertje Pieterse’ van Multatuli, door Simon Mulder.

Nacht van de Arabische literatuur

‘Amsterdamse zorg’ van Sholeh Rezazadeh, winnaar van de El Hizjra Literatuurprijs 2019

✍️ Schrijf je in voor de El Hizjra Literatuurprijs 2020! 🏆

Deze schrijfwedstrijd is in het leven geroepen om jonge kleurrijke schrijvers de kans te bieden hun intrede te doen in de wereld van de literatuur en hun liefde voor het schrijven te delen.

– Zend je gedicht of korte verhaal in voor 30 augustus 2020
– Je kunt je werk via de site van El Hizjra indienen www.elhizjra.nl
– Er zijn twee categorieën: poëzie en proza
– Je ingezonden werk is nog niet eerder gepubliceerd
– Je bent vrij om te schrijven over een thema naar keuze
– Korte verhalen zijn tussen de 600 en 2500 woorden
– De organisatie behoudt zich het recht voor deelnemers uit te sluiten

De uitreiking van de 29e El Hizjra Literatuurprijs vindt plaats op zondag 15 november bij ons in De Nieuwe Liefde. De finalisten dragen allen live hun bijdrage voor tijdens de prijsuitreiking. In oktober zal de longlist bij de Amsterdamse Openbare bibliotheek worden bekend gemaakt, tijdens het debutantenbal.

De Andere Lees!club

Uitgangspunt bij De Andere Lees!club is steeds ‘Hoe werkt literatuur?’ en dat in de breedst mogelijke zin van het woord. Waarom werden deze romans klassiek? Benaderen schrijvers bepaalde thema’s nu anders? En zo ja: hoe precies? Hoe werd en hoe word ik als lezer meegesleept? Wat zijn de literaire technieken waarmee de schrijver zijn spel speelt?

Schrijver en programmamaker Lidewijde Paris vergelijkt elke editie een klassieker met een moderne bestseller.

📚 Wij vroegen Lidewijde Paris van De Andere Lees!club om ‘een paar’ quarantaine-leestips, en we kregen haast een volledig college! 😻