CreatiefSchrijvenOverJeFamiliegeschiedenis

zo 10 dec
13:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Hoe schrijf je over je voorouders als de geschiedenis ontoegankelijk is?

Hoe schrijf je over je familie of voorouders als de geschiedenis ontoegankelijk is? Wat als deze geschiedenis niet is gedocumenteerd of verloren is gegaan door ons koloniale verleden?

Tijdens deze workshop leer je hoe je een verhaal uit je familiegeschiedenis op papier kunt zetten. Heb je recentelijk onderzoek gedaan naar je stamboom? Bezit je een fascinerend verhaal over een van je voorouders dat nog niet is gedocumenteerd? Of ben je simpelweg nieuwsgierig naar je familiegeschiedenis, maar heb je tot op heden weinig informatie kunnen vinden? Tijdens deze workshop leer je om de ontbrekende puzzelstukjes in te vullen. We gebruiken storytelling om ons in te beelden hoe het zou zijn geweest. Deze methode is door Saidiya Hartman ontwikkeld en heet ‘critical fabulation’.

Rachel Rumai Diaz

Rachel Rumai Diaz (1990) is schrijver, dichter, performance artist en programmamaker. Daarnaast is zij oprichter van het feministisch literair festival Zus en Zo, een platform dat zich richt op intersectionaliteit en modern zusterschap. In 2020 is zij uitgeroepen door het NRC Handelsblad tot een van de 101 nieuwe talenten op cultureel gebied uit Nederland en Nederlandstalig België en ze is een van de auteurs in Afrolit: een bloemlezing van moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora.

Lees hier meer over critical fabulation:
How Saidiya Hartman Retells the History of Black Life | The New Yorker
Tiya Miles and Saidiya Hartman: Critical Fabulation – Claiming the Narrative and Overriding the Supremacist Archive – Nasty Women Writers
214: Critical Fabulations | MoMA

Meer programma’s tijdens deze DNL op zondag

zo 10 dec

TheBookClubXL

Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@denieuweliefde.com, we kunnen dan iets regelen.