DeAndereLees!clubGeheimeschatten

zo 9 feb
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

De naam van de roos x Het puttertje

Onze steevast uitstekend beoordeelde leesclub is terug van nooit weggeweest! In deze leesclub vergelijken we samen met Lidewijde Paris telkens een klassieker met een moderne bestseller. We graven diep in onze eigen leeservaring.

Uitgangspunt bij De Andere Lees!club is steeds ‘Hoe werkt literatuur?’ en dat in de breedst mogelijke zin van het woord. Waarom werden deze romans klassiek? Benaderen schrijvers bepaalde thema’s nu anders? En zo ja: hoe precies? Wat zijn de literaire technieken waarmee de schrijver zijn spel speelt? In een gesprek met de zaal loopt Lidewijde Paris deze vragen af. Het is niet noodzakelijk de romans gelezen te hebben, maar het maakt de middag natuurlijk wel interessanter.

In de eerste editie van het voorjaar kijken we naar geheime schatten, via de klassieker De naam van de roos (1980) van Umberto Eco en moderne bestseller Het puttertje van Donna Tartt (2013). Ook scheren we langs Fjodor Dostojevski’s Idioot als extra klassieker.

Vaak vormt een beroemd kunstwerk – een schilderij of een boek of een relikwie – de spil van de clou van een roman. Denk aan Dan Brown’s De Da Vinci Code, om een mega-bestseller te noemen. Maar Umberto Eco’s roman deed het ongelooflijk goed: spanning in een middeleeuws klooster waar de ene monnik na de ander dood wordt aangetroffen. Het draait allemaal om een boek waarvan iedereen aannam dat het verloren was gegaan. Donna Tartt pakt het heel anders aan. Zij neemt het beroemde Nederlandse schilderij Het puttertje als kern. Het komt ‘bij toeval’ tijdens een aanslag in het bezit van ene Theo Decker… maar hij geeft het niet terug. We onderzoeken hoe beide schrijvers spelen met een klassiek kunstwerk.

Begeleider

Lidewijde Paris

Lidewijde Paris startte eind 2016 De Lees!ambassade met de publicatie van haar boek Hoe lees ik?. Na vijfentwintig jaar in het boekenvak als boekverkoper, interviewer, redacteur en uitgever keert ze terug naar haar passie: lezers op een onderhoudende en toegankelijke manier enthousiast maken voor literair lezen. Na haar werk als recensent voor Opium Radio en haar keuzes van literair verhalen voor Vrij Nederland brengt ze nu haar ervaringen van De Literatuurfabriek (te Middelburg) naar Amsterdam in een speciale vorm.

Meer edities van De Andere Lees!club: