DeAndereLees!clubUnderdogs

zo 15 mrt
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Het rood en het zwart x Ze hebben mijn vader vermoord


Opgelet!

Wegens de dreiging van het Coronavirus en de maatregelen vanuit de overheid zijn alle events bij De Nieuwe Liefde die tot en met 31 maart zouden plaatsvinden afgelast, ook dit programma.

Gezien de uitzonderlijke situatie zijn wij pas in een later stadium in staat te informeren over de afwikkeling rond reeds gekochte kaarten, vanzelfsprekend komen wij hier zo snel mogelijk op terug. Vanwege de drukte rondom deze ontwikkelingen zijn we niet in staat te reageren met de snelheid die je van ons gewend bent en vragen we om je geduld.

Voor meer info verwijzen we je ook door naar de website van RIVM


Onze steevast uitstekend beoordeelde leesclub is terug van nooit weggeweest! In deze leesclub vergelijken we telkens een klassieker met een moderne bestseller. Samen met Lidewijde Paris graven we diep in onze eigen leeservaring.

Uitgangspunt bij De Andere Lees!club is steeds ‘Hoe werkt literatuur?’ en dat in de breedst mogelijke zin van het woord. Waarom werden deze romans klassiek? Benaderen schrijvers bepaalde thema’s nu anders? En zo ja: hoe precies? Wat zijn de literaire technieken waarmee de schrijver zijn spel speelt? In een gesprek met de zaal loopt Lidewijde Paris deze vragen af. Het is niet noodzakelijk de romans gelezen te hebben, maar het maakt de middag natuurlijk wel interessanter.

In de tweede editie van het voorjaar kijken we naar de underdogs van de maatschappij. Hoe behandelt de klassieker Het rood en het zwart (1830) van Stendhal het klassensysteem in de maatschappij anders dan de moderne bestseller Ze hebben mijn vader vermoord (2018) van Edouard Louis?

Standsverschil was aanvankelijk een feit in de literatuur maar met de emancipatie van de arbeiders en de middenklasse werd het een klassiek thema. Denk aan D.H. Lawrence’s ‘schandalige’ roman Lady Chatterley’s lover waar niet de seks het probleem was maar dat een dame van stand met een tuinman vree. Stendhals held in Het rood en het zwart klimt de sociale ladder op… maar komt het wel goed met hem? Louis schrijft min of meer een aanklacht tegen de staat die zijn vader heeft uitgebuit. We onderzoeken of literatuur een rol speelt in sociale emancipatie, en hoe dan precies.

Begeleider

Lidewijde Paris

Lidewijde Paris startte eind 2016 De Lees!ambassade met de publicatie van haar boek Hoe lees ik?. Na vijfentwintig jaar in het boekenvak als boekverkoper, interviewer, redacteur en uitgever keert ze terug naar haar passie: lezers op een onderhoudende en toegankelijke manier enthousiast maken voor literair lezen. Na haar werk als recensent voor Opium Radio en haar keuzes van literair verhalen voor Vrij Nederland brengt ze nu haar ervaringen van De Literatuurfabriek (te Middelburg) naar Amsterdam in een speciale vorm.

Meer edities van De Andere Lees!club: