Vleugelsofvuisten

Onderdeel van De Literaire Zondag #3
zo 11 apr
14:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Met de genomineerde debutanten van de Libris Literatuur Prijs 2021

Jezelf wel of niet kunnen losmaken van de groep, je familie, het dorp, of de geschiedenis – dat is een overkoepelend thema in de genomineerde boeken voor de Libris Literatuur Prijs van 2021.

Met de genomineerde debutanten, Simone Atangana Bekono en Gerda Blees, spreken we over de dwarsverbanden in hun werk, hun beeldende en verpletterende taal en over schrijverschap anno 2021.

Aan de hand van de personages uit hun boeken praten we over bevrijding en identiteit. Hoe maak je je los van geïsoleerde gemeenschappen en beklemmende sociale structuren? Door jezelf te verliezen in fantasieën? Jezelf te verplaatsen in de dader? Of door zelf in actie te komen?

We duiken in de zinnelijke taal van het land en laten ons inspireren door de schrijfstijl van onze gasten, die moeiteloos Griekse mythologie met reality-tv mixen of schakelen tussen het perspectief van een slowjuicer en ‘dementie’.

Een online literatuurshow met interviews, voordracht en muziek.

Dit programma is een samenwerking met de Stichting Literatuur Prijs.

Gasten

Simone Atangana Bekono

Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven getiteld hoe de eerste vonken zichtbaar waren. In 2018 werd hoe de eerste vonken zichtbaar waren bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee en in 2019 ontving ze het Charlotte Köhler Stipendium voor haar poëzie. Haar debuutroman Confrontaties staat op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2021.

Foto: Bianca Sistermans

Gerda Blees

Gerda Blees (1985) won, net als voorheen schrijvers als Manon Uphoff, Edwin Mortier, Maartje Wortel en Arnon Grunberg, in 2016 de Nieuw Proza Prijs voor haar verhaal Zomerkroos. Eerder publiceerde ze in Tirade en Hollands Maandblad. In 2018 verscheen haar poëziedebuut Dwaallichten. Haar debuutroman Wij zijn licht staat op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2021.

Foto: fotoBuffel

Kika Sprangers

Emotioneel en oprecht spel, vervuld met een lyrisch en melancholisch geluid. Zo omschrijf je het muzikale karakter van saxofoniste, componiste en bandleider Kika Sprangers (1994). Ze raakt haar publiek met haar meeslepende composities, uitgevoerd met haar eigen kwintet en Large Ensemble. Binnen de Nederlandse jazzscene is zij inmiddels een gearriveerde nieuwkomer. Hoogtepunten uit haar nog prille carrière zoals North Sea Jazz, Young Vip Tour en haar debuutalbum Human Traits hebben hieraan bijgedragen.

Foto: Karen van Gilst

Charlene Sancho

Charlene Sancho studeerde in 2018 af aan de Amsterdamse Toneelschool en kleinkunstacademie. Na haar afstuderen speelde ze rollen in diverse musicals. Zo speelde ze in Woef Side Story, Soof de Musical en Verliefd op Ibiza. Ook speelde ze mee in verschillende Nederlandse series. Zo zag je haar in Baantjer, de serie, Het Klokhuis en het nog uit te komen vierde seizoen van De Regels van Floor. Op het moment is Charlene te zien als de stoere Wies in SpangaS: de Campus.

Rick Paul van Mulligen

Rick Paul van Mulligen (1981) studeerde in 2006 af aan de ArtEZ Toneelschool en werkte al tijdens zijn opleiding veel samen met Marcus Azzini. Rick Paul is te zien geweest in diverse speelfilms waaronder de jeugdfilm Jack bestelt een broertje van Anne de Clercq. Hij viel in de televisieserie A’dam – E.V.A. op als de zachtaardige, doch doortastende reisbureaumedewerker Harm-Jan en speelde sindsdien in diverse televisieseries zoals Rundfunk, De Grote Improvisatieshow, Circus Noel en Nieuw Zeer. Ook was hij te zien in de HBO Asia serie Grisse, waarin hij de rol van een Nederlandse kolonialist vertolkt.

Foto: Brendan Blank

Mirthe Frese (moderator)

Mirthe Frese is de moderator deze middag. Daarnaast maakt ze theater, waaronder haar solovoorstelling Retourtje Polen en schrijft ze aan haar debuutroman over haar Joods–Molukse familiegeschiedenis. Hiervoor werkte ze jarenlang als presentator en programmamaker bij De Balie.

Foto: Claudia Kamergorodski