WorkshopToekomsttaal

Onderdeel van De Literaire Zondag #4
zo 9 mei
11:00 - 12:30
Dit programma heeft al plaatsgevonden

De Dikke van Da’lijk voor beginners

Welke letters volgen op LGBT+? Waarom de naamswijziging naar odekoeken en chocoladebollen? En hoe zit het met: Maar waar kom je écht vandaan?

Er ontstaat een nieuwe taal in Nederland: een taal die inclusiever is. Een taal die woorden heeft en ruimte geeft voor geschiedenis, identiteit, gender en diversiteit. Een taal die zich blijft ontwikkelen. Die de wereld van vandaag en morgen beschrijft: Een taal voor de toekomst.

Met docenten, deskundigen en deelnemers praten we over de taal van de toekomst. Verwacht opheldering over specifieke woorden, informatie en context over de herkomst van bepaalde begrippen en waarom taalgebruik niet zo simpel is als goed of fout.

Wees welkom bij deze interactieve workshop, met alle tijd voor vragen.

Workshopleiders

Shula Tas

Shula Tas maakt en presenteert programma’s, werkt als moderator/dagvoorzitter en interviewer en schrijft haar debuutroman bij Uitgeverij Podium. Met haar projecten zoekt ze naar een combinatie van maatschappelijke vraagstukken, kunst en cultuur, wetenschap in de praktijk en politiek. Shula kan zich net zo goed verliezen in scherpe observaties als in (meer en minder) succesvolle woordgrappen. Foto door Arno Stevens.

Chris Rijksen

Chris Rijksen is filmmaker en luisteraar met collectief de Transketeers. Ooit begonnen zodat er niet alleen óver transgender personen gesproken werd, maar ook dóór. Maakt met audiovisuele producties ruimte voor de diversiteit in menselijke ervaringen en identiteiten die er al is, maar vaak onzichtbaar blijft. Is geïnteresseerd in het gesprek, inclusief humor, kwetsbaarheid en complexiteit. 

Anne van der Ven

Anne van der Ven studeerde Nederlandse Taal en Cultuur aan de UvA en werkt als strateeg in de creatieve industrie. Zowel binnen als buiten haar werk spreekt ze zich uit voor een radicaal inclusieve samenleving; ze initieerde onder andere het anti-racisme naslagwerk Wit huiswerk en was onderdeel van het collectief KIP Republic, dat ter herdenking van Keti Koti 4000 gratis maaltijden Heri Heri uitdeelde in Amsterdam.