’nBrasavantalen

Onderdeel van De Literaire Zondag #4
zo 9 mei
14:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Foto: Alexandra Colmenares Cossio

Presentatie van de nieuwe Revisor

Bra·sa (de; 's) (Sur.) omhelzing• Sranantongo. 

Het nieuwe nummer van De Revisor, ‘n Brasa van talen, gaat over meertaligheid: het opgroeien tussen verschillende talen in, de beperkingen wanneer je niet in je moedertaal kan schrijven en de verschillende realiteiten die talen met zich meebrengen.

Op deze middag dragen de auteurs die een bijdrage hebben geleverd aan dit nummer hun stukken voor, en gaan met elkaar in gesprek. Wat als je huis uit meerdere talen bestaat? Wat als een tekst uit meerdere talen bestaat? Wie en waar ben je als schrijver tussen talen?

Ze brengen ons in contact met het Verre en Nabije Oosten, Amerika, Zuid-Afrika en Groot-Brittannië, maar ook met Friesland en de polder.

“Geweldig, zou je denken: twee talen kunnen spreken. Maar tweetaligheid betekende een heel leven lang laveren en navigeren tussen hangen aan de rok van mijn moeder en praten met de rest van de wereld.”

Pete Wu

Er is poëzie van Nisrine Mbarki, Saskia de Jong en Dean Bowen. Richard de Nooy deelt de sob-story van zijn Zuid-Afrikaanse moeder. Esha Guy Hadjadj spreekt over hoe hij zijn accenten in het Arabisch en Hebreeuws omarmt om het verleden die die talen in zich dragen, niet uit te wissen. Pete Wu vertelt over hoe stilte een dialect kon worden dat vloeiend werd gesproken in zijn ouderlijk huis. Maureen Ghazal doorgrondt voor het eerst de betekenis van een Libanees lied in de Nederlandse polder en Shimanto Reza ziet de multiculturele identiteit als een archeologische plek.

Gasten

Dean Bowen

Dean Bowen (1984) is dichter, performer en psychonaut. Hij won de eerste Van Dale SPOKEN Award in de categorie poëzie en zijn debuut Bokman, werd genomineerd voor de C. Buddingh-Prijs. In 2019 en 2020 was hij Stadsdichter van Rotterdam. Als schrijver is hij vooral bezig de dynamiek van de samengestelde identiteit te onderzoeken en hoe deze zich verhoudt ten opzichte van zowel een politieke als een maatschappelijke positionering. Hiervoor zet hij het gedicht in als instrument en als een democratische ruimte om die meerstemmigheid te kunnen vangen.

Foto: Rianne Zijderveld

Esha Guy Hadjadj

Esha Guy Hadjadj (1994) studeerde hedendaagse filosofie in Amsterdam en Parijs, is schrijver en chef actueel bij Hard//hoofd. Zijn werk verscheen onder andere in de Nederlandse Boekengids, Terras, en op deburen.eu. Hij schrijft graag over de manier waarop we ons verhouden tot een al dan niet gedeeld verleden.

Foto: Marianne Hommersom

Saskia de Jong

Saskia de Jong (1973) is dichter. Van haar hand verschenen de dichtbundels zoekt vaas (2004, nominatie C. Buddingh’-prijs), resistent (2006, Gedichtendagprijs, nominatie Paul Snoek Poëzieprijs), De Deugende Cirkel (2010) en het jaagpad op en af (2020). In mei ontvangt zij de A. Roland Holst Prijs 2021 voor haar oeuvre.

Foto: Sanne Peper

Nisrine Mbarki

Nisrine Mbarki (1977, Tilburg) schrijft poëzie, theaterteksten en korte verhalen. Als literair vertaler vertaalt ze uit het Arabisch naar het Nederlands. Haar werk verschijnt regelmatig in literaire tijdschriften en ook stond ze op festivals als Globale, Felix Poetry Festival en Poetry International.

Foto: Bart Grietens

Richard de Nooy

Richard de Nooy (1965) groeide op in Johannesburg, maar woont al 35 jaar in Amsterdam. Hij schrijft zijn romans en korte verhalen in het Nederlands en Engels. Zijn laatste roman Van kleine helden verscheen in 2017. Hij werkt momenteel aan een boek over zijn moeders oorlogservaringen en voert ter afwisseling gesprekken met plantjes.

Foto: Nosh Neneh

Shimanto Reza

Shimanto Reza (1993) schrijft verhalen en poëzie in het Nederlands en Engels, zijn twee moedertalen. Op dit moment woont hij in Rome, waar hij als freelance vertaler en editor werkt.

Pete Wu

Pete Wu (1985) is journalist, schrijver en documentairemaker. In 2019 debuteerde hij met De bananengeneratie, dat genomineerd werd voor de Brusseprijs. In 2020 verscheen bij VPRO de documentaire Pete en de bananen, over daten als Nederlander van Aziatische komaf. Eerder werkte hij voor de Volkskrant, VICE, NOS en Brandpunt+. In het najaar van 2021 verschijnt een verhalenbundel.

Foto: Kevin Kwee

Maureen Ghazal

Maureen Ghazal (1995) schrijft poëzie en proza, is redacteur voor literair tijdschrift De Revisor en maakt daarnaast performances en beeldend werk. Ze volgde een uitwisseling ‘Woordkunst’ aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en een minor ‘Literatuur’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2018 won ze de El-Hizjra literatuurprijs in de categorie poëzie. In haar werk onderzoekt ze wat een thuis betekent in een wereld die alsmaar in beweging is.

Foto: Emma Wackers