DevergetentalenvanIndonesië

zo 15 mrt
16:00
Normale prijs
€15
CJP/student/stadspas-prijs
€13

Inclusief één drankje

Kaartje kopen

Expeditie Poetry #8

‘Er zijn vogels, bladeren, kapok, winden misschien ook stof

bezinkend in mijn lied.’

Rendra

‘Onze taal is losgescheurd van de wereld, beroofd van vorm, geur, kleur en gedaante, schoongewassen en ontdaan van modder en graffiti, van de opschudding en het tumult die het werkelijke leven vormen.’ Dat schreef de Indonesische dichter Goenawan Mohamad vijfentwintig jaar geleden.

Wat is de invloed van de taal van het oude Indië en het huidige Indonesië op de poëzie? In welke taal schrijven en schreven dichters van het land dat Nederland eeuwenlang koloniseerde?

Dichter Ellen Deckwitz komt lezen uit haar bundel Hogere natuurkunde over de Indische wortels van haar familie. En Esther Scheldwacht, actrice, leest gedichten die alle vormen en kleuren van dat woelige land oproepen. Universitair docent Moderne Nederlandse Letterkunde Peter van Zonneveld is er ook bij. Hij stelde een bloemlezing samen, bestemd voor iedereen die een band heeft met het oude Indië en het huidige Indonesië.

Tijdens Expeditie Poetry gaan we op reis. We nemen je mee op ontdekkingstocht langs de sprankelende poëzie en cultuur van ver gelegen gebieden, telkens met een specialist als persoonlijke gids. Een kijkje van binnenuit! Voorkennis van poëzie is niet vereist, nieuwsgierigheid is je paspoort.


Deze programmareeks is gemaakt door Mirjam van Hengel, auteur, redacteur en programmamaakster. De serie Expeditie Poetry wordt gesteund door het Nederlands Letterenfonds.


Gasten

Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz is dichter. Ze publiceerde o.a. De steen vreest mij (2011) en De blanke gave (2015) en in 2018 verscheen haar bundel Hogere natuurkunde, over Nederlands-Indië en haar eigen Indische familie. Deckwitz won ooit het Kampioenschap Poetry Slam, is een begenadigd en eigenzinnig voordrager en schrijft columns in NRC Handelsblad.

Esther Scheldwacht

Esther Scheldwacht is actrice. Ze was lang verbonden aan het Ro Theater, speelde in vorstellingen als Branden en Hoe Mooi Alles en maakte drie theatersolo’s: De Sunshine Show, Op een mooie Pinksterdag en Helga Maria Baumgarten. Haar meest recente toneelstuk was Laatste Paar Dagen.

Peter van Zonneveld

Peter van Zonneveld is gespecialiseerd in de 19e eeuw en in de Indisch-Nederlandse Letterkunde. Sinds 1975 is hij docent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Leiden. Op zijn naam staat onder andere Het Album van Insulinde , een beknopte geschiedenis van de Indisch-Nederlandse literatuur en Indisch landschap, dichters en schrijvers over Indonesië (1999).
Foto: Serge Ligtenberg

Andere edities van Expeditie Poetry: