EensnoervanIndischeenIndonesischepoëzie

zo 16 aug
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Expeditie Poetry #8

‘Er zijn vogels, bladeren, kapok, winden misschien ook stof

bezinkend in mijn lied.’

Rendra

Er is het oude Indië, met zijn vele vormen en variëteiten van het Maleis, en het huidige Indonesië waarin het Bahasa de standaardtaal is. Hoe heeft de poëzie zich tijdens deze verandering van landtalen ontwikkeld? Welke dichters waren belangrijk in Indië, welke in Indonesië?

Deze middag gaan we op reis en ontdekken we een aantal krachtige stemmen uit dit land met haar haast ontelbare, prachtige eilanden. We zoeven langs het oude Indië, maar kijken vooral naar de moderne tijd. Langs het werk van Amir Hamzah (Indonesische dichter en nationale held, Chairil Anwar (revolutionair idealist), Toety Heraty (de intellectuele, vrouwelijke stem), Rendra (charismatische dichter bij uitstek) en Goenawan Mohamad (naast dichter ook prijswinnende journalist).

Dichter Ellen Deckwitz komt lezen uit haar bundel Hogere natuurkunde over de Indische wortels van haar familie. En Esther Scheldwacht, actrice, leest gedichten die alle vormen en kleuren van het land oproepen. Universitair docent Moderne Nederlandse Letterkunde Peter van Zonneveld is er ook bij.

Tijdens Expeditie Poetry gaan we op reis. We nemen je mee op ontdekkingstocht langs de sprankelende poëzie en cultuur van ver gelegen gebieden, telkens met een specialist als persoonlijke gids. Een kijkje van binnenuit! Voorkennis van poëzie is niet vereist, nieuwsgierigheid is je paspoort.


Deze programmareeks is gemaakt door Mirjam van Hengel, auteur, redacteur en programmamaakster. De serie Expeditie Poetry wordt gesteund door het Nederlands Letterenfonds.


Corona

Vanwege de coronamaatregelen ontvangen wij deze avond een beperkt aantal bezoekers in De Nieuwe Liefde. Ons anderhalvemeterprotocol vind je hier.

Gasten

Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz is dichter. Ze publiceerde o.a. De steen vreest mij (2011) en De blanke gave (2015) en in 2018 verscheen haar bundel Hogere natuurkunde, over Nederlands-Indië en haar eigen Indische familie. Deckwitz won ooit het Kampioenschap Poetry Slam, is een begenadigd en eigenzinnig voordrager en schrijft columns in NRC Handelsblad.

Esther Scheldwacht

Esther Scheldwacht is actrice. Ze was lang verbonden aan het Ro Theater, speelde in vorstellingen als Branden en Hoe Mooi Alles en maakte drie theatersolo’s: De Sunshine Show, Op een mooie Pinksterdag en Helga Maria Baumgarten. Haar meest recente toneelstuk was Laatste Paar Dagen.

Peter van Zonneveld

Peter van Zonneveld is gespecialiseerd in de 19e eeuw en in de Indisch-Nederlandse Letterkunde. Sinds 1975 is hij docent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Leiden. Op zijn naam staat onder andere Het Album van Insulinde , een beknopte geschiedenis van de Indisch-Nederlandse literatuur en Indisch landschap, dichters en schrijvers over Indonesië (1999).
Foto: Serge Ligtenberg

Andere edities van Expeditie Poetry: