Digi-Taal:Emoji

Emoji, eeuwenoude plaatjes of een nieuwe taal?
In de tweede week van september wordt de definitieve selectie van nieuwe emoji bekend. Vanaf volgend jaar kunnen we dan emoji kiezen als de zwangere man, de smeltende smiley en onze emoji kunnen straks handen schudden in alle huidskleuren. Wie kiest deze emoji eigenlijk? En hoe democratisch zijn ze?
Op deze zesde Literaire Zondag wordt bekend op welke emoji het Nederlandse publiek het meest heeft gestemd. Zullen dit dezelfde zijn als de nieuwe selectie? Tot aan de bekendmaking kun je zelf ook nog je stem uitbrengen via de Emojivoter
Omdat we ons steeds vaker uitdrukken met behulp van emoji, kijken we hoe ze onze beleving van emoties en ons brein beïnvloeden. Hoe kan een emoji een situatie soms beter vatten dan woorden?
We duiken verder in de beeldtaal van onze favoriete symbooltjes door verbanden te leggen met tal van andere beeldtalen, zoals het spijkerschrift, pictogrammen en Chinese karakters. Hoe ‘nieuw’ zijn emoji dan eigenlijk?
Nederlands eerste emoji-expert Lilian Stolk zoomt in op de samenstelling van ons emoji-toetsenbord, wie deze selectie maakt en of we niet een overaanbod krijgen aan (ongebruikte) emoji. Lieke Verheijen (onderzoeker Taal & Communicatie aan de Radboud Universiteit) geeft een mini-college over hoe emoji verbonden zijn met taal en emoties. Ben Haring, egyptoloog, laat de overeenkomsten zien tussen emoji en de oeroude Egyptische beeldtaal van de hiërogliefen. Cognitiewetenschapper, linguist en stripverhaaltheoreticus Neil Cohn vertelt hoe het brein visuele communicatie zoals emoji verwerkt.
Digi-Taal
In de serie Digi-Taal onderzoeken we digitale talen: de opkomst en invloed van de talen die we op het internet spreken. Denk aan emoji, memoji, stickers, memes en gifs; alles waarmee we ons online uitdrukken, naast het alfabet. Samen met experts zoomen we in op deze nieuwe talen.
Gasten
ook deze Literaire Zondag..
Programma’s in De Nieuwe Liefde worden mogelijk gemaakt door: