Digi-taal:Emoji

di 24 mrt
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Eeuwenoude plaatjes of een nieuwe taal?


Programma geannuleerd!

Wegens de dreiging van het coronavirus en de maatregelen vanuit de overheid zijn alle events bij De Nieuwe Liefde die tot en met 1 juni zouden plaatsvinden afgelast, ook dit programma.

Gezien de uitzonderlijke situatie zijn wij pas in een later stadium in staat te informeren over de afwikkeling rond reeds gekochte kaarten, vanzelfsprekend komen wij hier zo snel mogelijk op terug. Vanwege de drukte rondom deze ontwikkelingen zijn we niet in staat te reageren met de snelheid die je van ons gewend bent en vragen we om je geduld.

Voor meer info verwijzen we je ook door naar de website van RIVM


Wat doen emoji met onze ‘gewone’ taal en ons begrip van emoties? Welke invloed hebben ze op ons denken? En hoe democratisch zijn ze eigenlijk?

In 2015 werd de emoji Tears of Joy door Oxford Dictionary tot woord van het jaar verkozen. Wacht even, een emoji het woord van het jaar? Zijn emoji dan taal?

Vanavond zoomen we in op emoji. Er zijn verbanden te leggen met tal van andere oude beeldtalen: de hiërogliefen, het spijkerschrift, pictogrammen, iconen, karaktertalen (Chinees, Japans). Hoe ‘nieuw’ zijn de emoji dan eigenlijk, wat is hun oorsprong – en impact?

Daarnaast heeft deze beeldtaal ook heel andere connotaties en ervaringen. Veranderen emoji onze beleving van emoties? Hoe kan het dat een emoji een situatie soms beter kan vatten dan woorden? Welke invloed hebben emoji op ons brein?

Vanavond komt Nederlands’ eerste emoji-expert Lilian Stolk hierover praten met ons, zij vraagt zich af hoe democratisch ze eigenlijk zijn, wie de nieuwe emoji kiest, en of we niet een overaanbod krijgen aan (ongebruikte) emoji. Lieke Verheijen (onderzoeker Taal & Communicatie aan de Radboud Universiteit) geeft ons een mini-college over hoe emoji verbonden zijn met taal en emoties. Ben Haring, egyptoloog, laat ons de overeenkomsten zien tussen emoji en de oeroude Egyptische beeldtaal van de hiërogliefen. Cognitiewetenschapper, linguist én stripverhaaltheoreticus Neil Cohn komt ons vertellen over hoe ons brein met met visuele communicatie omgaat en hoe wat er in ons hoofd gebeurt als we emoji zien.

Digi-taal

In onze nieuwe serie Digi-taal onderzoeken we de ‘digi-talen’: de opkomst en invloed van de talen die we online spreken. Denk aan emoji, memoji, stickers, memes, gifs; alles waarmee je online communiceert naast het standaard alfabet. Samen met experts en taalwetenschappers leggen we de vinger op deze nieuwe online talen, en worden we een digi-taal expert.

Gasten

Lilian Stolk

Lilian Stolk is Nederlands’ eerste emoji-expert. Met haar achtergrond als historicus en kunstenaar bekijkt ze de nieuwe beeldtaal zowel vanuit theoretisch als praktisch perspectief. Ze onderzoekt waarom onze taal steeds beeldender wordt en publiceerde haar bevindingen in Het zonderwoorden-boek, uitgegeven bij Maven Publishing.

Lieke Verheijen

Lieke Verheijen is universitair docent bij het departement Taal & Communicatie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze is expert op het gebied van taalgebruik op sociale media en de invloed hiervan op geletterdheid en schrijfvaardigheid. Ze onderzoekt jongerentaal in digitale communicatie.

Ben Haring

Ben Haring is egyptoloog en universitair hoofddocent Egyptologie aan het Instituut voor Regiostudies in Leiden. In 2015 ontdekte hij het oudste alfabet ter wereld: een steen uit de 15de eeuw vóór Christus. Vanavond vergelijkt hij emoji met de oeroude Egyptische beeldtaal: hiërogliefen.

Neil Cohn

Neil Cohn onderzoekt de relatie tussen de structuur en cognitie van visuele communicatie zoals strips en emoji tot taal. Hij behaalde zijn Ph.D. in psychologie aan de Tufts University en is momenteel assistent-professor aan het Tilburg Center for Cognition and Communication aan de Universiteit van Tilburg. Vanavond bespreekt hij de relatie tussen emoji en taal in de hersenen.