Hetvrouwenlichaaminliteratuur

zo 26 mrt
19:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Een avond over een nieuw soort schrijven en lezen

“Een vrouwenlichaam is bij definitie politiek” stelt de Ierse auteur, televisie en radiopresentator Sinéad Gleeson. Tot op de dag van vandaag is er debat wie over dit lichaam beschikt als het gaat om abortus, zwangerschap, ziekte, uiterlijk en social media. Zelfs in de Westerse wereld van vandaag lijkt de moderne vrouw en haar lichaam nog steeds niet te beschikken over autonomie. 

Welke plaats neemt het vrouwenlichaam vandaag in de literatuur? Er is veel over het vrouwenlichaam geschreven, maar wel vaak door de lens van de male gaze. Hoe presenteren vrouwen zichzelf in het literaire domein en wordt het vaak genoeg gedaan? Door wie wordt het gelezen? Hoe wordt ze gepresenteerd? Een vrouwenlichaam is nooit twee keer hetzelfde maar waarom wordt ze dan toch zo vaak over een kam gescheerd? 

Is het tijd, ook in het kader van misogynie dat er juist meer geschreven wordt over het vrouwenlichaam. Over het gekwetste, het ouder wordende en het lichaam van kleur, en meer wordt gelezen over menstruatie, menopauze, seksisme, racisme, transformatie en gender. Om uiteindelijk gehoord en gezien te worden, in plaats van veroordeeld?

Daar gaat deze avond over. Het vrouwenlichaam in de literatuur staat hierbij centraal.

Mannen zijn op deze avond ook van harte welkom!

Shantie Singh 

Shantie Singh (1982) dacht eerst dat ze moest kiezen voor één identiteit, maar is het nu allemaal. Auteur, theatermaker, programmamaker, presentatrice, vrouwenrechtenactivist en ‘glambtenaar’ bij de gemeente Rotterdam. In een vorig leven trad ze graag op als danseres. Ook haar afkomst is gelaagd en verbonden met drie continenten in de landen India, Suriname en Nederland. Hierover schreef zij eerder de roman Vervoering (genomineerd voor de Inktaap 2016). Daarna volgde de roman De kier (Het Nederlands Theater bewerkte dit tot een theatrale lezing). In beide boeken komt haar drijfveer voor het zichtbaar maken van verborgen verhalen terug. Zij schreef als lid van feministisch schrijfcollectief Fixdit mee aan het manifest Optimistische Woede en schreef verhalen en essays voor de bundel De Komeet en Dat wij zongen. Haar stukken zijn gepubliceerd in oa de Volkskrant, Trouw, De Gids, Tirade, Algemeen Dagblad. Foto: Geisje van der Linden.

Roos van Rijswijk

Roos van Rijswijk is schrijver van romans en korte verhalen, die onder meer verschijnen bij Uitgeverij Querido. Voor haar
debuutroman Onheilig (2016) ontving ze de Anton Wachtersprijs. Voor NRC recenseert Van Rijswijk vertaalde fictie, aan de
Schrijversvakschool geeft ze les in het schrijven van korte verhalen. Op podia en in podcast kom je haar tegen als presentator, interviewer en moderator.

Foto: Katja Mali

Nadia de Vries

Nadia de Vries is schrijver en cultuurwetenschapper. Haar romandebuut De bakvis (2022, uitgeverij Pluim) stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs en de Boekenbon Literatuurprijs. Daarnaast schreef ze drie Engelstalige dichtbundels en het non-fictieboek Kleinzeer (2019, Pluim). Ze leverde ook een contributie aan de bloemlezing On Being Ill (uitgeverij HetMoet, 2022)

Foto: Willemieke Kars

Elte Rauch

Elte Rauch is schrijver en oprichter van uitgeverij HetMoet. Haar roman  Een vrouw met mooie borsten – verschijnt in april bij uitgeverij Cossee. Elte leeft en werkt tussen Engeland en Nederland en woont op een boot. In Engeland studeerde ze filosofie en sociale wetenschappen in Utrecht studeerde ze theologie.

Ze werkt tevens als literair adviseur in het Amsterdam UMC.

Laurine Verweijen

Laurine Verweijen is dichter en werkt als campagnestrateeg. In haar bundel Gasthuis (Van Oorschot) schrijft zij over het vrouwelijk lichaam, verbondenheid, menstruatie, abortus en de keuze als vrouw om wel of geen kind op de wereld te willen zetten. Zonder dat haar werk specifiek activistisch is ingestoken, behoort haar stem duidelijk tot het feministisch discours. Gedichten van Verweijen verschenen in, of werden geschreven voor, De Gids, nY, Revisor, Tijdschrift Terras en 70 jaar Eye Filmmuseum.

Foto: Annaleen Louwes

Lies Aris

Lies Aris is beeldend kunstenaar en schrijver. Ze zoekt altijd naar verborgen verhalen, haalt ze onder het stof vandaan, maakt ze schoon en glimmend en deelt ze dan in een tentoonstelling met publiek. Soms eindigen deze verhalen en kunstwerken in een galerie, soms in het publieke domein of op culturele evenementen. Het fijnste vindt Lies het als haar werken opgaan in een ruimte waar mensen door heen lopen, of rondhangen.

Marja Pruis

Marja Pruis is schrijver en redacteur voor De Groene Amsterdammer en schrijver van romans en essays. Ze werd genomineerd voor en bekroond met verschillende prijzen, onder andere die voor beste columnist en essayist.  Vorig jaar verscheen Boos meisje. Over vrouwen en frictie. In september verschijnt haar roman Huiswerk.

Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@denieuweliefde.com, we kunnen dan iets regelen.

Meer programma’s tijdens deze DNL op zondag