LibrisLiteratuurPrijs2024

do 15 feb
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Tussen longlist en shortlist

De Libris Literatuur Prijs is de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen kalenderjaar. In de aanloop naar de prijsuitreiking van de Libris Literatuur Prijs 2024 besteden we aandacht aan de keuze voor de achttien titels op de longlist. We spreken oud-winnaars, horen hoe je eigenlijk een winnend boek schrijft en we zijn benieuwd naar wat jullie hebben gelezen het afgelopen jaar.

Juryvoorzitter Kim Putters opent deze avond met een lezing over de staat van de Nederlandse Literatuur aan de hand van de ca. 200 romans die in 2023 zijn ingezonden. Voormalig Libris-winnaars Mariken Heitman, Abdelkader Benali, Arnon Grunberg en redacteur Katrijn van Hauwermeiren worden geïnterviewd door UvA-studenten van de Master redacteur/editor*. Studenten van Hogeschool Windesheim maken speciaal voor deze avond audiotrailer #DeZin. We sluiten de avond af door jullie kennis op de proef te stellen en wie weet neem jij een genomineerd boek mee naar huis. De presentatie is in handen van Daan Doesborgh.

Op donderdag 14 maart nodigen we je uit voor “De shortlist” – een programma met interviews met alle zes genomineerden door Lucas de Man.

Alle achttien longlisttitels zullen ter plaatse te koop zijn bij Boekhandel Hoogstins.

*De masterstudenten van de UvA zijn Bram Schillemans, Geertje op de Hoek, Kiki Bolwijn en Sybren Sybesma.

Over de Libris Literatuur Prijs

De Libris Literatuur Prijs is de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen kalenderjaar. De prijs wordt op 13 mei 2024 voor de 31ste keer uitgereikt tijdens het traditionele galadiner in Felix Meritis Amsterdam. Op 29 januari 2024 wordt de longlist bekendgemaakt. De shortlist wordt bekendgemaakt op maandag 11 maart in de uitzending van Nieuwsuur.Gasten:

Kim Putters

Kim Putters (1973) is voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en Universiteitshoogleraar Brede Welvaart aan de Tilburg University. Hiervoor was hij lange tijd directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij publiceerde de boeken Het einde van de bv Nederland (2022), Topvorm Lessen voor de prestatiemaatschappij (2022) en Veenbrand (2019).

Foto: Bart Grietens

Mariken Heitman

Mariken Heitman (1983) studeerde biologie in Utrecht. Ze schrijft en werkt daarnaast als tuinder en docent groenteteelt. Ze publiceerde korte verhalen en schreef artikelen en essays voor o.a. in De Volkskrant, De standaard en NRC. In 2019 verscheen haar debuutroman De wateraap. Voor haar tweede roman Wormmaan ontving zij in mei 2022 de Libris Literatuur Prijs.

Foto: Bart Grietens

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (Amsterdam, 1971) is een gevierde en vaak bekroonde romanschrijver, woonachtig te New York. Voor Tirza (2006) ontving hij zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuur Prijs. Grunberg schrijft columns, essays, recensies, korte verhalen en reportages voor diverse kranten, weekbladen en literaire tijdschriften zoals NRC HandelsbladVrij NederlandHumo en de VPRO-Gids. Daarnaast levert hij bijdragen aan internationale kranten en tijdschriften, zoals Die WeltDie ZeitLibérationHa’aretz en The New York Times

Foto: Sander Voerman

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali (1975) werd geboren in Marokko. Hij woonde vanaf zijn vierde jaar in Rotterdam, verhuisde in zijn studietijd naar Leiden en woont tegenwoordig in Amsterdam. Benali schrijft verhalen, reportages, artikelen, columns en theater. Zijn debuutroman Bruiloft aan zee (1996) werd meermalen bekroond. De roman De langverwachtewon in 2003 de Libris Literatuur Prijs. Samen met zijn vrouw Saida Benali publiceerde hij het kookboek Casa Benali.

Katrijn Van Hauwermeiren

Katrijn Van Hauwermeiren (1987) groeide op in het West-Vlaamse Roeselare in België. Ze studeerde literatuur aan de Universiteit van Gent en kwam via de Master redacteur/editor uiteindelijk terecht in Amsterdam. Eerder werkte ze bij uitgeverij Prometheus, en is nu al negen jaar werkzaam als acquirerend redacteur bij uitgeverij De Bezige Bij.


Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@denieuweliefde.com, we kunnen dan iets regelen.

Meer programma’s over de Libris Literatuur Prijs 2024