Masterclass:Ecoliteratuur         

zo 30 okt
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Over de verstrengeling van kunst en klimaat

Ecocriticism-expert en literatuurwetenschapper Kristine Steenbergh (Vrije Universiteit) geeft een masterclass over hoe de letteren kunnen helpen de mens-natuurrelaties op een andere manier te ervaren en vorm te geven. Een van de oorzaken van de ecologische crisis is de vervreemding tussen mensen en de niet-menselijke natuur. In de westerse cultuur worden dieren, planten en niet-levende natuur vaak als grondstoffen voor de menselijke behoefte gezien, maar milieu is méér dan onze omgeving; we zijn onderdeel van elkaar.

In deze masterclass ervaar je hoe het lezen van literaire teksten een nieuwe verbeelding van mens-natuurrelaties tot stand kan brengen, waarin juist de verstrengeling van alle levende (en niet-levende) wezens centraal staat. Na een korte inleiding lezen we samen een gedicht en bespreken we het effect ervan op je verbeelding van de ervaring van de niet-menselijke ander. Kan poëzie jou, als lezer, een Nieuwe Liefde voor een brandnetel, een berg, een potvis laten voelen?

Bezoek ’s avonds het programma: Het klimaat en de crisis van de verbeelding en koop hier je combiticket.

Kristine Steenbergh

Kristine Steenbergh is universitair hoofddocent Engelstalige letterkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoek bevindt zich op het snijpunt van literatuur, emotiegeschiedenis en de milieu-geesteswetenschappen. Ze is bestuurslid van het Environmental Humanities Center (van de VU) en coördineert vanaf aankomend academisch jaar de nieuwe interdisciplinaire onderzoeksmaster Environmental Humanities.