Ongeschrevenwaarheden

zo 27 feb
19:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Spoken Word met verhalen van onze voorouders

In vele niet-westerse culturen bestaat Spoken Word al honderden jaren als een gesproken traditie van het delen van kennis en geschiedenis. De Nieuwe Liefde presenteert een avond vol Spoken Word en nieuwe gesproken tradities en rituelen. Het hervertellen van de verhalen van onze voorouders vandaag de dag, in Amsterdam. Dit programma zal bestaan uit een carrousel aan voordrachten in de vorm van verhalen, slam en Spoken Word, afgewisseld met gitaar.

Deze avond wordt gecureerd door multidisciplinaire maker Roziena Salihu.

Meer Spoken Word?

Op dezelfde dag kan je naar We moeten praten, een spoken-programma gecureerd door Manu van Kersbergen. Koop een passe-partout voor beide programma’s: betaal €20 ipv €30 >>

Gasten en artiesten

Roziena Salihu

Roziena Salihu noemt zichzelf een multidisciplinaire maker waarbij het woord de basis blijft in alles wat ze doet. 

Zes jaar geleden startte zij met schrijven bij de Poetry Circle Nowhere. Inmiddels is ze gepubliceerd in de bundel En ze leefde nog (Uitgeverij Rorschach), en in de bloemlezing Hardop – samengesteld door Babs Gons (Atlas Contact). 

Daarnaast schreef ze korte fictie verhalen voor onder meer Revisor, de Sampler van Das Mag (2020) en debuteerde ze in 2019 met haar eerste korte documentaire Fufu met appelmoes voor VPRO-Dorst. Hiervoor schreef ze haar eigen voice-over en sprak ze deze in.

Tot slot maakte ze in 2021 een interviewserie voor 3voor12 genaamd –  De Bagagedrager – waar ze met artiesten terug gaat naar plekken die veel voor hen hebben betekent. Hiervoor deed ze zowel de regie als de interviews.

Veronique Efomi

Veronique Efomi (1990) is dichteres, spokenword-artieste, songwriter en auteur. 

Ze is naar eigen zeggen, ‘een huppelende brug tussen het publiek en verstopte emoties’. Veronique gebruikt thema’s als bijvoorbeeld, haar jeugd, relaties, verschillende taboes, angsten en vrouwelijkheid. Haar verhalen zijn waargebeurd, bijna ritmisch en rijmend, met een mix van opluchting, kracht en kwetsbaarheid, die verschuild liggen onder driedubbele lagen, onverwachtse wendingen en vlagen van absurdisme.
 
In 2015 maakte ze haar debuut. Sindsdien is haar werk door het hele land te horen. In 2019 is Veronique Efomi benoemd tot één van de Makers van Arnhem.

Na drie jaar te hebben opgetreden met enkel alleen haar stem, voelde ze zich aangetrokken tot weer een andere manier van het uiten van haar gedachten en emoties: muziek. Hiermee neemt Veronique haar publiek nog meer mee in haar verhaal.
Zo werd in het jaar 2020 haar debuutalbum De Laatste Parel geboren. Haar werk is Nederlandstalig geschreven, gesproken en gezongen door Veronique Efomi zelf, gedragen door neoklassieke ambient klanken en synthwave met Afrikaanse invloeden. De muziek is geproduceerd door songwriter en gitarist Bram de Gruijter en werd zowel gemixt als gemasterd door Wout de Kruijf.

In 2021 heeft Veronique haar eerste boek Rijker Dan De Koning uitgebracht. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal over haar onstuimige groeiproces.
Ook is Veronique Efomi gekozen als dichterskeuze van het jaar 2021 door Babs Gons die genomineerd is voor De Johnny van Prijs De Poëzie.

Bahghi

Bahghi zingt met een engelachtige stem waarmee ze je zachtjes in haar wereld verwelkomt. Ze heeft een brede fantasie en is constant onderweg; of het nu buiten de deur, in haar kamer of in zichzelf is. Ze schrijft haar liedjes om zichzelf en anderen te ‘upliften’ en een stem te geven aan de oceaan van emoties. Haar debuut EP en gelijknamige videoclip This Room zijn recentelijk uitgekomen en het komende jaar zal de muzikante meer van zich laten horen en zien!

Rory Ronde

Rory Ronde groeide op in Amsterdam in een muzikale familie. Zijn vader, Henry Ronde, bespeelde verschillende instrumenten. Hij was een van de pionierende muzikanten in Nederland die het land lieten kennismaken met steel drum, calypso en soca uit West-Indië. De meeste van zijn broers en zussen, waaronder Berget Lewis, zitten ook in de muziekindustrie.
Rory, een autodidact, bespeelt verschillende instrumenten en gebruikt de gitaar als voornaamste muziekinstrument. Ronde is ook een songwriter en muziekproducer onder het alias Kofi Anonymous. Verder is hij lid van verschillende bands waaronder New Cool Collective, Wouter Hamel, LaGarçon* en Les Cooles De Ville. Ronde heeft het genoegen gehad om deze muziek in het buitenland uit te voeren, waarbij hij landen als Japan, Zuid-Korea, China, Duitsland, Frankrijk, Litouwen en de VS heeft bezocht. Daarnaast is hij gitaarleraar.

Geoffry van der Ven

Geoffrey is een Nederlands-Nigeriaanse spoken word-artiest met focus op de BIPOC en LGBTQ+ verhalen die we nergens anders horen. Want zonder representatie verdwijnen verhalen uit het oog van het publiek en raken ze hun betekenis kwijt.

Geoffrey is onder andere een ambassadeur van Spraakuhloos, het Rotterdam Street Culture Festival en heeft onlangs het  “Poet of the Year” award gewonnen bij de Queer & Feminist poetry awards.

Statushouders en mensen die problemen hebben de eindjes aan elkaar te knopen mogen mailen naar info@denieuweliefde.com, we kunnen dan iets regelen

Andere programma's op deze zondag: