woordkunstenaars en muzikanten creëren een nieuw stuk
Drie woordkunstenaars, bij elkaar gebracht door curator Manu van Kersbergen, worden gekoppeld aan jonge muzikanten die samen op het podium een nieuw kunstwerk creëren.
Centraal staat het experiment dat een drietal hedendaagse woordkunstenaars en verhalenvertellers aangaan met de drie muzikanten van .multibeat. In een geïmproviseerd gesprek tussen woordkunst en compositie gaan de betrokken makers op zoek naar ongeschreven regels en een niet te reproduceren uitvoering.
Manu over de woordkunstenaars die zullen optreden:
Suehaylee is een spreekwoordelijke omnivoor. Met wortels die naar Zwolle leiden en een achtergrond in Hip Hop onthullen, laat Suehaylee elk gesproken woord bij voorbaat dansen. Ze werkte eerder samen met Manu en .multibeat, waarbij ze o.a. een werk maakte in opdracht van Het Nationale Opera en Ballet.
Benzokarim ontroert al nog voordat hij heeft gesproken. Zijn aanwezigheid spreekt. Zijn voordrachten zijn muzikaal, ritmisch, dynamisch en doorleefd van emoties zoals alleen hij deze kan verwoorden. Onlangs is Benzokarim voor een uitwisselingsproject afgereisd naar Zuid-Afrika. Wat heeft hij daar gevonden?
Esohe Weyden debuteert een dag na 27 februari met haar debuut Tussentaal. We moeten praten vormt daarmee het decor van haar Nederlandse publicatiefissa, want Esohe heeft belooft een aantal bundels ook mee te nemen. Als campusdichter van de Universiteit Antwerpen, waar ze ook rechten studeert, vindt ze een thuis voor haar woorden. In hoeverre is Nederland, Amsterdam, De Nieuwe Liefde haar tweede thuis?
Statushouders en mensen die problemen hebben de eindjes aan elkaar te knopen mogen mailen naar info@denieuweliefde.com, we kunnen dan iets regelen.
Bio’s van de gasten
Manu van Kersbergen
Manu van Kersbergen brak met zijn album DE VLOEK OP DE OVERVLOED landelijk door als woordkunstenaar. Met zijn wortels in ritme en poëzie, ontwikkelde hij een grote liefde voor het vertellen en overdragen van een verhaal, in de breedste zin van het woord.
Multibeat
.multibeat is een jong muziekcollectief bestaande uit Thijs van Zutphen (bass), Aron Smit (drums) en Boudewijn Pleij (toetsen). Hun gedeelde liefde voor hiphop en r&b resulteerde in verschillende samenwerkingen zoals de samenwerking met Manu voor het format Spoken Word Sessies.
Benzokarim (Karim Ellouta)
Benzokarim (1996) is een spokenword artiest, dichter en studeert aan de hogeschool Rotterdam. Als coördinator van Poetrycircle Den Haag en docent in opleiding timmert hij hard aan de weg voor een nieuwe generatie van wereld- verbeteraars. In 2020 won hij de derde plek bij het NK Poetryslam.
Rouw, onzekerheid en navigeren door het volwassen leven vormen de rode draad in zijn werk. In een tijd waar de afstanden nog nooit zo groot zijn geweest, poogt Karim met zijn woorden intimiteit te bieden.
Foto: Jalisa Oudenaarde
Suehaylee Vergouwen
Suehaylee Vergouwen (1992) is een artiest in het creëren van. Ze schrijft, onderzoekt, maakt en laat zich dan meebewegen naar een vorm waarin zij zich kan uitdrukken. Ze maakt hierin cross-overs naar muziek, theater en spoken word, met invloeden vanuit de hiphop en de straatcultuur waarin zij is opgegroeid.
Van een ode aan de vrede met het Nederlands Blazers Ensemble in Tivoli Vredenburg tot aan samen Rappen tegen racisme met Manu van Kersbergen & friends tijdens het Crossing Borders festival in Den Haag. Als hoogtepunt mocht zij afgelopen jaar een video performance maken voor het Nationale Opera & Ballet over één van “The Seven Deadly Sins”, dat ging over luiheid.
Maar hoe lui ook, stil zitten doet ze niet, ze gaat aankomend jaar verder met haar onderzoek naar identiteit en conditionering en neemt je in haar stukken mee op pad.
“Lopen we niet dezelfde rondjes, is dat wat je herkent in mij?”
Esohe Weyden (1999) is spokenworddichter en presentator. Ze is de campusdichter van Universiteit Antwerpen, waar ze masterstudent Rechten is. Ze presenteert onder meer Mensen zeggen dingen Antwerpen en Gent en is ook stadsreporter van ATV. In februari 2022 verschijnt haar debuutbundel Tussentaal bij Uitgeverij Vrijdag. Ze bracht haar poëzie al op de meest uiteenlopende planken, van klassieke podia als Arenberg en Vooruit en festivals als de Gentse Feesten en Pukkelpop tot op het burgerlijke defilé van de Nationale Feestdag van België.