Webeenknew:Congo

zo 24 mrt
19:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Congo

De situatie in Oost-Congo is sinds het najaar van 2023 online viraal aan het gaan. De heftige beelden en cijfers geven een inkijk op hoe de winning van gewilde grondstoffen berust op uitbuiting en slavernij. Naast de aandacht voor de humanitaire crisis en oorlogen onder #FreePalestine en #FreeSudan, is er nu ook #FreeCongo die door deze bewegingen meegenomen wordt in het publieke debat.  

In demonitised* video essays worden we opgeroepen geen nieuwe smartphones te kopen, te doneren, en winkelketens te boycotten. Alles om op je eigen manier solidariteit te uiten en actie te voeren voor zij die lijden onder de crisis in Congo. Door dit allemaal begint de situatie in Congo onderdeel te worden van ons recente collectieve bewustwording; als jij er niets van weet, dan ken je wellicht iemand anders die er op z’n minst iets van af weet. 

Vanavond cureert Daniëlle Zawadi een programma met schrijvers die zelf wortels hebben in Congo. Samen gaan zij dieper in op wat het betekent om aan je makerschap te werken in tijden van informatie overload. Hoe kijken zij naar deze internationale focus op Congo? Want misschien is dát het perspectief en het onuitgesprokene in dit debat: voor veel Congolezen is de situatie in Congo helaas niets nieuws. Smartphones zijn niet gisteren uitgevonden, al is wat ze nu filmen opeens viraal. Voor hen is de situatie in Congo niet nieuw. De onrust in het oosten van het land is voor een deel terug te traceren naar de Eerste Afrikaanse Oorlog van 1996-1997 (ook wel de Derde Wereld Oorlog). We hebben allen bewust of onbewust leren leven met deze pijnlijke feiten in het daglicht. 

Met een groep schrijvers, dichters en muzikanten gaan we in gesprek over hoe zij zich verhouden ten opzichte van het online snelverkeer en hun werk. Wat deel je en wat houd je voor jezelf? In hoeverre zie je je schrijfpraktijk als onderdeel van “de machine” en weet je de rust te behouden? In het programma kijken we uit naar inzichten van kunstenaars die delen hoe zij omgaan met een tijd waarin aandacht gebaseerd lijkt te zijn op virale momenten. 

*Demonetization betekent dat makers de mogelijkheid verliezen om inkomsten te ontvangen uit één video of zelfs een heel kanaal. 

Daniëlle Zawadi

Daniëlle Zawadi schrijft proza en treedt op met spoken word. Haar verhalen gaan veelal over wat het betekent om jong te zijn in Nederland als iemand van de tweede generatie: geboren in de Democratische Republiek Congo maar opgegroeid in Nederland. Wegens haar passie voor schrijven initieerde Zawadi een platform voor woordkunst in Den Haag: Het Zwarte Schaap. Verder was zij deelnemer van het Letterenfonds’ Slow Writing Lab, won ze tijdens de 1st Queer & Feminist Poetry Awards de Black Indigenous People of Color Voice Award in 2020. Ze ging in 2022 mee met het Das Mag schrijverskamp. In 2022 stond zij op de 39e Nacht van de Poëzie. Momenteel is zij coach van Poetry Circle 070 en programmamaker bij Poetry International. Daarnaast doet Zawadi vrijwilligerswerk bij Centrum 1622, Love Your Mind een project over de mentale gezondheid bij jongeren in Den Haag. Door haar betrokkenheid in de stad, mocht ze voor Het Haags Verhaal fotoboek een essay schrijven over makerschap in Den Haag. Tijdens de presentatie van dit boek droeg ze spoken word voor aan Hare Majesteit de Koningin Máxima.

Foto: Marianne Hommersom

Tumba

Tumba (die/hun) is een performer, facilitator en multidisciplinaire artiest  die met woorden op zoek is naar de wortels van onze innerlijke wilde natuur. Hun werk is een verkenning naar de kracht van het gesproken woord als collectieve praktijk van heling via begeleide meditaties, breathwork en andere vormen van rituelen. Wat hun bezighoudt is identiteit als dynamisch begrip en levend wezen. Op en naast het podium wil Tumba een wandelende herinnering zijn om adem te halen, stil te staan bij ons buikgevoel en de zorgen die ons verteren. Doorheen Tumba’s praktijk is de rode draad die alles verbindt geweven uit kwetsbare reflectie, de magische metaforen die verborgen liggen in (onze) natuur en het gedeelde gebed om gezien te worden voor wie we zijn. 

Tumba is ook deel van Back2SoilBasics collectief, die via interventies in de stad de filosofie van permacultuur toegankelijk wil maken voor gemarginaliseerde gemeenschappen in en rond Brussel. Dit vertaalt zich in workshops, participatief design, collectieve kooksessies, foerageren en zo veel meer. We vertrekken vanuit de overtuiging dat verbinding vinden met de natuur een portaal is naar een meer liefde-volle maatschappij. 

Foto: William Lounsbury (@will_louns)

Obi 

Obi heeft zo lang hij zich kan herinneren een enorme liefde voor muziek dus niemand was verrast toen hij op zevenjarige leeftijd besloot dat hij een artiest wou zijn. Het ging van gedichtjes schrijven naar liedjes, van het ontdekken van FruityLoops op zijn twaalfde naar voor het eerst het podium betreden op zijn veertiende. Na er een paar jaar uit te zijn geweest is hij zijn liefde voor taal aan het herontdekken via spoken word en poëzie als deelnemer van Poetry Circle.  De komende tijd staat in het teken van het terugvinden van zijn stem. 

Foto: Freek Diephuis

Grâce Ndjako 

Grâce Ndjako (1989) studeerde Filosofie en Politicologie in Amsterdam en Parijs. Tijdens haar studie heeft zij zich vooral beziggehouden met postkoloniale kwesties. Ze is momenteel PhD-kandidaat filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. In 2021 verscheen Over het kolonialisme, haar Nederlandse vertaling van Aimé Césaire’s Discours sur le colonialisme. Het afgelopen jaar vertaalde ze de gedichten van Nele Marian.   

Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@denieuweliefde.com, we kunnen dan iets regelen.

Meer programma’s tijdens deze DNL op zondag