DNLTalkshowDevrouwelijkevorm

zo 25 sep
17:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Met Babeth Fonchie Fotchind, Selm Merel Wenselaers & Marja Pruis

Hoe kun je je eigen leven vormgeven als invloeden van buitenaf je steeds een bepaalde kant op proberen te duwen?

Een panelgesprek met Babeth Fonchie Fotchind, Marja Pruis en Selm Merel Wenselaers over misogynie, sociale pikordes, over het ideaalbeeld van de vrouw en de realiteit, over hoe schrijfster te zijn – en bovenal: de vorm die je maakt van al dat materiaal.

Babeth Fonchie Fotchind dicht over de verborgen kwetsbaarheden in het leven van de grootstedelijke, ogenschijnlijk succesvolle millennial. Code-switchend tussen taalregisters laveert ze langs kantoortuin en dating-app, migratiepijn en queerness. In lijfelijke, sensitieve en toch speelse poëzie onderzoekt ze intieme thema’s, van moederband tot kinderwens. Ze probeert de lezer verder te laten kijken en het onzegbare toch onder woorden te brengen.

‘Ik was nog vergeten om het over Boos Meisje te hebben. Boos Meisje laat zich niet paaien. Boos Meisje doet iets met haar wenkbrauwen dat nog niemand beschreven heeft. Denkt er het hare van, maar wat dat is? Maakt aantekeningen, maar ik ben bang voor wat ze noteert. Ook zoiets: Boos Meisje glimlacht niet beleefd. Neemt niet je jas aan. Parkeert achteruit in zonder in de spiegel te kijken.’

Marja Pruis deed in de jaren ’80 onderzoek naar verschillen in taalgebruik tussen mannen en vrouwen; tegenwoordig is ze een van de meest toonaangevende stemmen in het intellectuele debat. Babeth Fonchie Fotchind Doet het er anno 2022 nog toe dat je een vrouw bent, als debuterend dichter? En hoe is het beeld van schrijvende vrouwen in de afgelopen decennia veranderd?

Het gesprek wordt geleid door Nikki Dekker.

Deze DNL op zondag is gecureerd door Nikki Dekker, schrijver van diepdiepblauw. Ze is nu 33 jaar vrouw, en vraagt zich nog altijd af wat dat precies te betekenen heeft.
Combiticket: Bezoek meerdere programma’s deze zondag en krijg €10,- korting.

Babeth Fonchie Fotchind

Babeth Fonchie Fotchind is jurist en dichter. Ze draagt regelmatig voor op podia en festivals, publiceerde onder meer in Kluger Hans, De Revisor, De Groene Amsterdammer, DW B, De Gids en Elle, en was huisdichter van online tijdschrift Lilith Mag. Ze werd onder meer geselecteerd voor de schrijfresidentie van deBuren en het Slow Writing Lab. Haar debuut dichtbundel Plooi verscheen afgelopen juni bij Uitgeverij De Geus.

Marja Pruis

Marja Pruis is schrijver, columnist en redacteur van De Groene Amsterdammer. Haar romans ontvingen nominaties voor De Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs. Haar meest recente roman Zachte riten werd genomineerd voor zowel de ECI Literatuurprijs als de Libris Literatuur Prijs. Kus me straf me werd bekroond met de Jan Hanlo Essay Prijs. In 2016 ontving Marja Pruis de J.L. Heldringprijs voor haar columns; voor de essaybundel Genoeg nu over mij kreeg zij de J. Greshoff-prijs.
Foto: Bob Bronshof

Selm Merel Wenselaers

Selm Merel Wenselaers studeerde geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en de Freie Universität Berlin. Hen schrijft artikels voor o.a. Trouw en Knack. In 2014 was Selm vaste gast in het Radio 1 programma ‘De bende van Einstein met wekelijkse bijdragen over utopisten. Voor Vlaams-Nederlands Huis deBuren treedt hen regelmatig op als moderator bij nagesprekken. Momenteel werkt hen als dramaturg, gespreksleider, curator, schrijver en onderzoeker.

Ook deze zondag: