LiterairprogrammaM(eisje)/V(rouw)/Zegiklieverniet

zo 25 sep
19:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Vrouw zijn, vrouwelijkheid, de muze en het genie.

Wanneer ben je een vrouw, wat maakt je een meisje, en doet het er überhaupt nog toe? Een avondvullend programma met enkele van de meest baanbrekende schrijvers van dit moment, die zich allemaal op de een of andere manier verhouden tot vrouw-zijn, vrouwelijkheid, de muze en het genie.

Babeth Fonchie Fotchind opent de voorstelling met haar gedichten, die antwoorden vormen op de grote vragen van het menszijn en op zichzelf nieuwe vragen oproepen. In haar debuutbundel Plooi neemt Fotchind ons mee langs kwesties die even eigentijds als tijdloos zijn, zoals anders zijn, eenzaamheid, en de lange zoektocht naar een geschikte plek voor jezelf en je verleden.

Loes Faber presenteert het levensverhaal van acht vrouwelijke kunstenaars in de graphic novel Ik ben mijn muze; een ‘visueel hotel waar alle kunstenaars in verblijven’. Het boek is een getekend verslag van hun leven en werk, maar ook een bron van inspiratie, een handleiding over hoe te leven.

Er is muziek van Tamara van Esch. Tamara van Esch geeft een podium aan ongewone verhalen die tevens hoop geven, met zowel intieme als experimentele kanten. Voorheen bracht ze drie goed ontvangen albums uit onder de naam Mevrouw Tamara en trad ze wereldwijd op. Naast haar eigen muziek is ze ook onderdeel van Londens trio Render Ghosts en bandlid van Blaudzun.

De teksten van Marja Pruis zijn verplichte leesstof voor onze tijd: onbeschaamd erudiet en onnavolgbaar grappig heeft ze het over de spagaat waarin meisjes en vrouwen zich bevinden. ‘Lief zijn, maar ook stoer. Alleen niet té stoer, want dan ben je een boos meisje. Terwijl dat juist de leukste zijn.

In de duisternis van een séance legt Yentl van Stokkum contact met de geest van Emily Brontë, die spreekt vanuit haar bundel Ik zeg Emily. Van Stokkum betovert ieder publiek, van Lowlands tot Writers Unlimited en Poetry International, en dat zal vanavond niet anders zijn.

De avond wordt opengebroken door een theatraal gesprek tussen Hannah Chris Lomans en Valentijn Hoogenkamp. Deze twee baanbrekende schrijvers houden van teksten die zich niet laten vangen in een genre. Met hun favoriete boeken in de hand proberen ze ruimte te heroveren voor een eigen beleving van gender.

Deze DNL op zondag is gecureerd door Nikki Dekker, schrijver van diepdiepblauw. Ze is nu 33 jaar vrouw, en vraagt zich nog altijd af wat dat precies te betekenen heeft.
Combiticket: Bezoek meerdere programma’s deze zondag en krijg €10,- korting.

Nikki Dekker

Nikki Dekker (1989) is schrijver en radiomaker. Ze publiceerde onder meer in Tirade, De Gids en De Revisor, en trad op tijdens Lowlands en Dichters in de Prinsentuin. In 2018 verscheen bij Wintertuin een voorwerp dat nog leeft, een bundeling essays en gedichten op het snijvlak van het persoonlijke en het politieke. Met haar radiodocumentaire De oppas en ik werd Dekker genomineerd voor de Prix Europa. diepdiepblauw is haar debuutroman.
Foto: Keke Keukelaar

Tamara van Esch

Tamara van Esch geeft een podium aan ongewone verhalen die tevens hoop geven, met experimentele klanken in intieme sferen. Indietronica-NL-pop met kalme stem en buitengewoon instrumentgebruik; met invloeden van My Brightest Diamond tot Blur. Het album Tussen Lagen (uit via Concerto Records) komt voort uit een kleinschalig onderzoek naar de belevingswereld van psychisch kwetsbare mensen, waarvoor songteksten en artwork samen met hen zijn gemaakt. De muziek werd geschreven met artiesten uit verschillende genres waardoor de plaat een brede, dynamische sound heeft.

Yentl van Stokkum

Yentl van Stokkum is dichter en toneelschrijver. Ze werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab en publiceerde onder andere in de Tirade, de Revisor en op Samplekanon. Ook was ze te zien op festivals als Lowlands, Dichters in de Prinsentuin en Wintertuinfestival. In 2021 verscheen haar debuutbundel Ik zeg Emily bij uitgeverij Hollands Diep, waarvoor ze het C.C.S. Crone-stipendium ontving. Op dit moment werkt ze aan haar tweede dichtbundel.

Marja Pruis

Marja Pruis is schrijver, columnist en redacteur van De Groene Amsterdammer. Haar romans ontvingen nominaties voor De Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs. Haar meest recente roman Zachte riten werd genomineerd voor zowel de ECI Literatuurprijs als de Libris Literatuur Prijs. Kus me straf me werd bekroond met de Jan Hanlo Essay Prijs. In 2016 ontving Marja Pruis de J.L. Heldringprijs voor haar columns; voor de essaybundel Genoeg nu over mij kreeg zij de J. Greshoff-prijs.
Foto: Bob Bronshof

Babeth Fonchie Fotchind

Babeth Fonchie Fotchind is jurist en dichter. Ze draagt regelmatig voor op podia en festivals, publiceerde onder meer in Kluger Hans, De Revisor, De Groene Amsterdammer, DW B, De Gids en Elle, en was huisdichter van online tijdschrift Lilith Mag. Ze werd onder meer geselecteerd voor de schrijfresidentie van deBuren en het Slow Writing Lab. Haar debuut dichtbundel Plooi verscheen afgelopen juni bij Uitgeverij De Geus.

Loes Faber

Loes Faber (Groningen, 1987) is kunstenaar, illustrator en docent aan de kunstacademie. Haar werk verscheen in o.a. de Volkskrant en De Standaard. Ze studeerde af op het vrouwelijk zelfportret in de beeldende kunst. Ik ben mijn muze is haar debuut.

Hannah Chris Lomans

Hannah Chris Lomans is schrijver. Hen studeerde Creative Writing te ArtEZ en volgde het Slow Writing Lab, een vrije master van het Nederlands Letterenfonds. In 2020 nam Hannah Chris deel aan de Parijsresidentie van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en publiceerde hen het chapbook Blijf de kou wegstrijken bij Wintertuin Uitgeverij. Hun teksten verschenen onder meer in De Gids, De Revisor en NRC Handelsblad en op de podia van Brainwash Festival, Wintertuinfestival, Nieuwe Types, Perdu en Frontaal. Momenteel werkt hen aan hun debuut, dat bij De Bezige Bij zal
verschijnen.

Valentijn Hoogenkamp

Valentijn Hoogenkamp schreef tien toneelstukken en droeg poëzie voor op Lowlands, de Parade en Oerol. Zijn werk werd bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs, genomineerd voor de ITs RO Theater Award en geselecteerd voor Women Playwrights International Stockholm en Interplay Europe Madrid. Hij debuteerde in 2021 met de roman Het aanbidden van Louis Claus, die zeer lovend werd ontvangen in de pers en in De Volkskrant en NRC Handelsblad vier sterren kreeg.

Ook deze zondag: