EngagementenhoopinLatijns-Amerika

zo 10 nov
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Expeditie Poetry #5

Hoe zit het met engagement en hoop in de Latijns-Amerikaanse poëzie? We reizen langs het werk van grote dichters zoals Pablo Neruda en Jorge Luis Borges.

Tijdens Expeditie Poetry gaan we op reis, zonder onze stoel in de zaal te verlaten. We nemen je mee op ontdekkingstocht langs de sprankelende poëzie en cultuur van ver gelegen gebieden, telkens met een specialist als persoonlijke gids. Een kijkje van binnenuit! Voorkennis van poëzie is niet vereist, nieuwsgierigheid is je paspoort.

‘Men at hetzelfde brood in alle klimaten, in honderd families: brood van Coquimbo, brood van Oaxaca, brood van Santa Ana en van Santiago.’

Gabriela Mistral

Baart ieder land zijn eigen poëzie? Zoals in dit gedicht ieder land zijn eigen brood bakt? Nadat de Nicaraguaanse dichter Rubèn Darío begin twintigste eeuw de Latijns-Amerikaanse poëzie moderniseerde, stonden vele grote dichters op. Jorge Luis Borges in Argentinië, Octavio Paz in Mexico, en in Chili ontvingen maar liefst twee dichters de Nobelprijs, namelijk Gabriela Mistral en Pablo Neruda. In Medellin, Colombia, vindt jaarlijks het grootste poëziefestival ter wereld plaats, ooit opgezet als tegenwicht tegen de gewelddadige samenleving. Dichters geven er een stem aan de stemlozen, breken onderdrukking open.

Op deze avond praten we met Maarten Steenmeijer, hoogleraar Spaanstalige literatuur, over Latijns-Amerikaanse poëzie en engagement in werk van dichters als Rubén Darío (Nicaragua), Octavio Paz (Mexico) en Cesar Vallejo (Peru). 

Dichter Hagar Peeters, die een boek schreef over het dochtertje van Pablo Neruda, vertelt over zijn werk en leest er uit voor. Malva verwierf tot in Zuid-Amerika bekendheid. Ze leest poëzie van Neruda en vertelt hoe er in het huidige Chili wordt aangekeken tegen de grote Nobelprijswinnende dichter. Schrijver Carolina Trujillo, geboren in Uruguay, leest gedichten van haar favoriete Uruguayaanse dichter Mario Benedetti en van de heldin van de Argentijnse poëzie, Alfonsina Storni, waarover Mercedes Sosa een schitterend lied schreef. En dan horen we verder de muziek van Chileens zangeres Violeta Parra en haar onvergetelijk poëtische lied ‘Gracias a la vida’.

Latijns-Amerikaanse grootmeester Pablo Neruda zelf aan het woord:

‘En vanaf nu besta ik
omdat jij bestaat.
En vanaf nu besta jij,
besta ik en bestaan wij.
En door liefde zal ik zijn,
zul jij zijn en zullen wij zijn.’

Pablo Neruda


Deze programmareeks is gemaakt door Mirjam van Hengel, auteur, redacteur en programmamaakster. De serie Expeditie Poetry wordt gesteund door het Nederlands Letterenfonds.

Gasten

Maarten Steenmeijer

Professor Maarten Steenmeijer is specialist in de moderne Spaanse en Spaans-Amerikaanse literatuur en cultuur. Zijn expertisegebieden zijn de moderne literatuur en cultuur van Spanje en Spaans Amerika, evenals literaire vertalingen en populaire muziek.

Carolina Trujillo

Carolina Trujillo studeerde af aan de filmacademie in Amsterdam en publiceerde in 2002 haar romandebuut, De bastaard van Mal Abrigo, in het Nederlands. Het boek werd bekroond met de Marten Toonder/ Geertjan Lubberhuizenprijs. Voor haar roman De terugkeer van Lupe García kreeg ze de BGN Literatuurprijs en voor haar recente essaybundel Meisjes in blessuretijd, waarin verhalen over voetbal samengaan met die over de vlucht uit Uruguay met haar moeder en zus, de Jan Hanlo Essayprijs. In NRC Handelsblad heeft ze een column over sport.

Hagar Peeters

Hagar Peeters debuteerde in 1999, met  Genoeg gedicht over de liefde vandaag. Vorige maand verscheen haar vierde bundel, het indrukwekkende De schrijver is een alleenstaande moeder. In september 2015 verscheen haar alom geprezen debuutroman Malva over het onbekende dochtertje van Pablo Neruda. Het boek werd bekroond met de eerste Fintro Literatuurprijs 2016 en genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs, de Libris Literatuurprijs, de Bronzen Uil, de Inktaap en de ANV Debutantenprijs en is in zes talen vertaald.

Foto Koos Breukel

Volgende programma's in deze serie: