Zuid-Afrika,hetlandvandeveletalen

zo 8 sep
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Expeditie Poetry #4

We reisden langs de poëzie van Zuid-Afrika! Behalve een roerige geschiedenis, heeft dit land ook elf (officiële) talen.

Beluister hier het programma :

Tijdens Expeditie Poetry gaan we op reis, zonder onze stoel in de zaal te verlaten. We nemen je mee op ontdekkingstocht langs de sprankelende poëzie en cultuur van ver gelegen gebieden, telkens met een specialist als persoonlijke gids. Een kijkje van binnenuit! Voorkennis van poëzie is niet vereist, nieuwsgierigheid is je paspoort.

Zuid-Afrika is behalve een land met roerige geschiedenis ook het land met elf officiële talen, naast vele ongeregistreerde. Van de oeroude kliktalen tot het Engels en Afrikaans van de kolonisten: in alle talen verhouden dichters zich tot de complexe werkelijkheid van hun land. Indrukwekkende dichters als Ingrid Jonker, Breyten Breytenbach en Antjie Krog drongen inmiddels door tot hier, maar er zijn er veel meer. Jonge dichters als Ronelda Kamfer en Koleka Putuma, performers als Thando the Poet, rymkletsers (rappers) als Jitsvinger en Hemelbesem.

Zoals het uitgestrekte Zuid-Afrikaanse landschap de reiziger betovert, betovert dit programma met even felle als gesmoorde, uitgesproken als veelzijdige poëzie. Met hoogleraar Margriet van der Waal als gids in deze veelvormige literaire cultuur, toneelschrijfster Esther Duysker die gedichten leest, en de jonge Zuid-Afrikaanse cellist Abel Selaocoe, die zingt, klopt en strijkt op zijn instrument en speciaal dit weekend in Nederland is.

Een voorbeeld van de fantastische poëzie die we zullen ontdekken:

‘ik behoor toe aan dit land
het heeft mij gemaakt
ik heb geen ander land  
dan dit land
mateloos is mijn liefde voor het land
gecompliceerd gehard en onomwonden’

 Antjie Krog


Deze programmareeks is gemaakt door Mirjam van Hengel, auteur, redacteur en programmamaakster. De serie Expeditie Poetry wordt gesteund door het Nederlands Letterenfonds.

Foto door Ad van Denderen, uit de publicatie ‘Welkom Today’, uitgegeven door Atlas Contact. Geproduceerd door Paradox en met een tentoonstelling nu te zien in Stedelijk Museum Amsterdam!

Gasten

Margriet van der Waal

Margriet van der Waal is bijzonder hoogleraar in de Zuid-Afrikaanse letterkunde, cultuur en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, met een bijzondere leerstoel bij de Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland. In haar onderzoek staan de Zuid-Afrikaanse literatuur en de postkoloniale Europese identiteit centraal. Ze publiceerde o.a. over selectieprocessen in het literatuuronderwijs in (post-)apartheid Zuid-Afrika.

Abel Selaocoe

De Zuid-Afrikaanse cellist Abel Selaocoe herdefinieert de parameters van de cello. Hij beweegt naadloos over een overvloed aan genres en stijlen. Abel heeft een speciale interesse in het samenstellen van recitalprogramma’s die de verbanden benadrukken tussen westerse en niet-westerse muzikale tradities.

Esther Duysker

Esther Duysker is scenarist, toneelschrijver en hoorspelschrijver. Voor welk medium zij ook schrijft, altijd worden haar stukken gekenmerkt door vaart, humor en een heldere poëzie. Duysker studeerde Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Volgende programma's in deze serie: