Hijra

zo 28 aug
19:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Een avond over taal, soefisme en het derde gender.

  

Reis mee door de rijke taalgeschiedenis van de Hijras: een non-binaire genderidentiteit die al duizenden jaren met trots gedragen wordt in Centraal en Zuid Azië. Een avond vol dans en mystieke poëzie van soefi grootmeesters, persoonlijke verhalen van transgenders uit deze gemeenschappen én de geheime codetaal die zij ontwikkelden als vorm van verzet.

Hijras zijn noch man, noch vrouw en identificeren zich al meer dan tweeduizend jaar als het derde gender: Kinderen van God, zoals ze vaak genoemd worden. In de oudste Hindoewetten stonden zij al beschreven, maar in de 19e eeuw van Brits imperialisme en kolonialisme kwamen hun levens in gevaar. Als verzet ontwikkelden zij een geheime codetaal die vandaag de dag nog wordt gesproken binnen de gemeenschappen. Een grote groep Hijras met een Islamitische achtergrond vinden hun heil en geborgenheid in het Soefisme. Ze zingen meditatieve ghazals, gaan op in de mystieke poëzie van Soefi dichters en zwieren als vlammen in de wind – op zoek naar verlichting.

De avond wordt geleid door Naeeda Aurangzeb. Isjed Hussain en Inaya Zarakhel vertellen over de talen die hun wereld kleuren en hoe de koloniale geschiedenis resoneert in denken, spreken en schrijven. Een mystieke avond vol literaire schatten, spiritualiteit in muziek en dans, en persoonlijke verhalen die tegenstellingen ontstijgen.  

Dit programma is in samenwerking met Stichting Prisma groep

Dit programma is onderdeel van De Nieuwe Liefde op zondag met het thema gender, identiteit en taal.

Isjed Ijaz Hussain

Isjed Ijaz Hussain zet haar meervoudige identiteiten en talenten al meer dan 13 jaar in om biculturele en/of islamitische LHBTQI+ te helpen als activist, sociaal werker, projectleider en directeur van Stichting Prisma Groep.  Deze Pakistaans-Nederlandse transgender queer moslima richtte in 2017 Stichting Prisma Groep op met andere biculturele LHBTQI+. Isjed ondersteunt samen met vrijwilligers, stagiaires, assistent-projectleiders en bestuursleden biculturele LHBTQI+. Dit doen zij met onder meer empowerment bijeenkomsten in Utrecht & Amsterdam, psychosociale gesprekken, voorlichtingen, een maatjesproject en het intersectioneel GSA-project. Meer informatie over Stichting Prisma Groep is te vinden op hun website: www.stichtingprismagroep.com

Inaya Zarakhel

Inaya Zarakhel is een transgender vrouw/ Hijra. Zij opgegroeid in het noorden van Pakistan en woont nu een aantal jaar in Nederland.

Hijras in Zuid-Azië zijn onlosmakelijke verbonden aan muziek en dans. Het is voor hen een manier om emoties te uit te drukken. Inaya treedt al jaren op in een traditionele en professionele setting. Elke dans- en muziekstijl past bij een emotie. Inaya danst in verschillende stylen: van Afgaanse Gathaghani tot aan Zuid-Aziatische Kathak en Mujra.

Faiyaz Hussain

Faiyaz Hussain is opgegroeid in Delhi, India waar hij vanaf zijn 11e  is opgeleid tot qawali muzikant door zijn vader Iqbal Hussain en zijn ooms Mohammed Sayyed Khan en Rashid Khan.

Faiyaz treedt met zijn band, Ehsaas, op in Europa en Zuid Amerika. Ehsaas betekent in het Urdu gevoel. Volgens Faiyaz luister je niet alleen naar muziek maar moet je het voelen.

Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@denieuweliefde.com, we kunnen dan iets regelen.

Ook deze zondag: