HijraAStorytellingPerformance

zo 28 aug
19:00
Normale prijs
€15:00
Kortingsprijs
€13,50
Kaartje kopen

A Storytelling Performance

Taal geeft vorm aan ons denken: de structuur van taal beïnvloedt hoe onze hersenen informatie categoriseren en welke associaties ze maken. Veel Europese talen kennen een genderstructuur met vrouwelijke en mannelijke (lid)woorden (el & la), uitgangen (-res & -trice) en aanspreekvormen (hem & haar). Maar wat als de werkelijkheid complexer wordt dan de tegenstelling van hij en zij? Hoe kunnen we nadenken over genderidentiteiten waar onze taal geen woorden voor heeft?

Vandaag nemen we je mee naar een plek waar non-binaire genderidentiteit al duizenden jaren met trots gedragen wordt. De Hijras uit Centraal- en Zuid-Azië zijn noch man, noch vrouw en identificeren zich al meer dan tweeduizend jaar als het derde gender: Kinderen van God, zoals ze vaak genoemd worden. In de oudste Hindoewetten stonden zij al beschreven, maar in de 19e eeuw van Brits imperialisme en kolonialisme kwamen hun levens in gevaar. Als verzet ontwikkelden zij een geheime codetaal die vandaag de dag nog wordt gesproken binnen de gemeenschappen. Een grote groep Hijras met een Islamitische achtergrond vinden hun heil en geborgenheid in het Soefisme. Ze zingen meditatieve ghazals, gaan op in de mystieke poëzie van Soefi dichters en zwieren als vlammen in de wind – op zoek naar verlichting.

Met Isjed Hussain en Inaya Zarakhel gaan we op reis door taal, geschiedenis, muziek en dans. Zij vertellen over de talen die hun wereld kleuren en hoe de koloniale geschiedenis resoneert in denken, spreken en schrijven. Een mystieke avond vol literaire schatten, spiritualiteit in muziek en dans, en persoonlijke verhalen die tegenstellingen ontstijgen.  

Dit programma is in samenwerking met Stichting Prisma groep

Dit programma is onderdeel van De Nieuwe Liefde op zondag met het thema gender, identiteit en taal.
Combiticket: Bezoek meerdere programma’s deze middag en krijg €5,- korting

Isjed Ijaz Hussain

Isjed Ijaz Hussain zet haar meervoudige identiteiten en talenten al meer dan 13 jaar in om biculturele en/of islamitische LHBTQI+ te helpen als activist, sociaal werker, projectleider en directeur van Stichting Prisma Groep.  Deze Pakistaans-Nederlandse transgender queer moslima richtte in 2017 Stichting Prisma Groep op met andere biculturele LHBTQI+. Isjed ondersteunt samen met vrijwilligers, stagiaires, assistent-projectleiders en bestuursleden biculturele LHBTQI+. Dit doen zij met onder meer empowerment bijeenkomsten in Utrecht & Amsterdam, psychosociale gesprekken, voorlichtingen, een maatjesproject en het intersectioneel GSA-project. Meer informatie over Stichting Prisma Groep is te vinden op hun website: www.stichtingprismagroep.com

Inaya Zarakhel

Inaya Zarakhel is een transgender vrouw/ Hijra. Zij opgegroeid in het noorden van Pakistan en woont nu een aantal jaar in Nederland.

Hijras in Zuid-Azië zijn onlosmakelijke verbonden aan muziek en dans. Het is voor hen een manier om emoties te uit te drukken. Inaya treedt al jaren op in een traditionele en professionele setting. Elke dans- en muziekstijl past bij een emotie. Inaya danst in verschillende stylen: van Afgaanse Gathaghani tot aan Zuid-Aziatische Kathak en Mujra.

Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@denieuweliefde.com, we kunnen dan iets regelen.

Ook deze zondag: