Luisterinhetduister#thuis?

zo 23 apr
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Beeld door: Zarlasht Zia

Film voor je oren

Je laten meevoeren door de mooiste audioverhalen? Niet in je eentje met je oortjes in op de fiets, maar samen met anderen onderuitgezakt in een sfeervolle theaterzaal. Het kan tijdens Luister in het duister. OORZAKEN presenteert je een intiem luisterprogramma met podcasts die zijn als films voor je oren.

Podcastmakers Mina Etemad en Mia Fazecas laten allebei een persoonlijke audiodocumentaire horen die gaat over migratie. Twee soortgelijke en tegelijk heel verschillende verhalen over vertrekken, achterlaten en de nasleep daarvan.
Mina was net zes toen ze met haar ouders en zus Iran moest verlaten. Die dag staat symbool voor een breuk tussen twee werelden: het ene moment had ze een redelijk geborgen leven in Iran, het andere moment was ze een asielzoeker in een guur land waar ze de taal niet sprak. In haar audiodocumentaire ‘Volwassenen lachen niet’, waarvan ze een speciale live versie laat horen tijdens Luister in het duister, zoekt ze naar een ritueel om die dag te herdenken. In de zoektocht naar antwoorden ontvouwt zich een verhaal over intergenerationeel trauma, Mina komt er langzaamaan achter dat ze behalve haar eigen heimwee ook de pijn van haar ouders met zich meedraagt. Toch hebben haar ouders een vorm van thuis gevonden in Nederland.

Dat lijkt anders bij de ouders van Mia. In haar audiodocumentaire ‘Actrice Huisvrouw Vuurspuwer Piraat’ blikt Mia samen met haar ouders terug op de emigratie van het gezin uit Roemenië en alles wat erop volgde. Mia was acht toen ze in Nederland kwamen en probeert dertig jaar later te begrijpen hoe het kan dat het goede leven dat haar ouders hier vonden, ontaardde in teleurstelling, ziekte en een minimale levensstandaard. Wat is er overgebleven van de actrice en de kunstenaar die haar ouders in Roemenië waren?

Na het luisteren kun je met de makers in gesprek gaan. Speciaal voor deze aflevering van Luister in het duister serveert Mina thee en zelfgemaakte halva.

Mina Etemad

Mina Etemad is journalist, podcastmaker en de presentator van de podcast DOCS (NTR/VPRO). Ze houdt zich bezig met kunst en cultuur, en met thema’s als migratie en dierenrechten. Haar audiodocumentaire ‘Volwassenen Lachen Niet’ gaat over de vraag of ze de dag waarop ze naar Nederland kwam vanuit Iran moet vieren of herdenken. Een manier om, zoals vaker in haar werk, te zoeken naar schoonheid in pijn en te balanceren tussen het koesteren en loslaten van melancholie tegelijkertijd. Wat we van het verleden bij ons dragen en hoe we daarmee het heden vormgeven is een terugkerend thema in haar verhalen.

Mia Fazecas

De van oorsprong Roemeens-Hongaarse Mia Fazecas maakt poëzie, soundscapes en digitale kunst. Mia speelt graag met taal, beeld en audio. Flarden jeugdherinnering, toevallige situaties of verborgen verhalen uit het verleden fascineren en inspireren haar werk. Haar audioverhaal ‘Vogelmelk’ haalde de shortlist van Korte Golf podcast wedstrijd. In 2022 maakte ze tijdens de Oorzaken Podcast Academy de audiodocumentaire ‘Actrice, huisvrouw, vuurspuwer, piraat’; een portret van haar ouders, die na de emigratie uit Roemenië nooit meer dezelfde werden.

Over OORZAKEN
OORZAKEN is een platform voor creatieve audioverhalen voor makers én luisteraars, o.l.v. Tjitske Mussche. Bij de Luister in het duister-programma’s, Oorzaken Internationaal Podcastfestival, de Korte Golf Podcastwedstrijd of de Oorzaken Podcast Academy maak je kennis met de bijzonderste podcasts, geluidswandelingen en luistervoorstellingen. Het volgende festival is van 1 t/m 11 juni in Amsterdam Centrum en Amsterdam Nieuw-West.

Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@denieuweliefde.com, we kunnen dan iets regelen.Meer programma’s tijdens deze DNL op zondag