De ontwikkeling in gesproken literatuur
Binnen hedendaagse spoken word is er een beweging die laat zien dat makers niet stoppen bij gesproken literatuur. Ze gaan het theater in, er wordt een album gemaakt of er wordt muzikaliteit toegevoegd aan de voordrachten. Wat betekent deze multidisciplinaire samenwerking voor het maakproces? Wat is de toegevoegde waarde van muzikaliteit aan je voordracht en welke relatie heeft theater met spoken word?
Op deze avond laten we ons inspireren door professionals in het vak, die vanuit hun eigen specialisatie een inkijk geven op hun eigen makerschap. Daniëlle Zawadi gaat in gesprek met Mirte Hartland, Dorothy Blokland en Jörgen Gario (UNOM) over hoe zij binnen hun makerschap andere disciplines bij gesproken literatuur betrekken.
De muzikale omlijsting wordt deze avond verzorgd door SENNY.
Voorafgaand aan het programma zal Dorothy Blokland een workshop geven over hoe je theater elementen kunt toevoegen aan je spoken word teksten en voordracht. Hierdoor krijgen de bezoekers de kans om zelf te experimenteren met hun eigen spoken word voordracht. Koop hier je combitickets.
Daniëlle Zawadi
Daniëlle Zawadi schrijft proza en treedt op met spoken word. Haar verhalen gaan veelal over wat het betekent om jong te zijn in Nederland als iemand van de tweede generatie: geboren in de Democratische Republiek Congo maar opgegroeid in Nederland. Wegens haar passie voor schrijven initieerde Zawadi een platform voor woordkunst in Den Haag: Het Zwarte Schaap. Verder was zij deelnemer van het Letterenfonds’ Slow Writing Lab, won ze tijdens de 1st Queer & Feminist Poetry Awards de Black Indigenous People of Color Voice Award in 2020. Ze ging in 2022 mee met het Das Mag schrijverskamp. In 2022 stond zij op de 39e Nacht van de Poëzie. Momenteel is zij coach van Poetry Circle 070 en programmamaker bij Poetry International. Daarnaast doet Zawadi vrijwilligerswerk bij Centrum 1622, Love Your Mind een project over de mentale gezondheid bij jongeren in Den Haag. Door haar betrokkenheid in de stad, mocht ze voor Het Haags Verhaal fotoboek een essay schrijven over makerschap in Den Haag. Tijdens de presentatie van dit boek droeg ze spoken word voor aan Hare Majesteit de Koningin Máxima.
Mirte Hartland
Mirte Hartland is singer-songdichter, musicerend woordkunstenaar en taalgoochelaar met gitaar. Door te jongleren met gezongen en gesproken woord, gitaar en zang onderzoekt ze waar muziek en woord elkaar versterken. Haar werk bestaat uit een zorgvuldig gecomponeerde collage van sferen en beelden met een melancholische ondertoon. Ze maakte en speelde voorstellingen op het snijvlak van poëzie en muziek voor uiteenlopende podia en festivals als Oerol, Lowlands en De Parade.
Dorothy Blokland
Dorothy Blokland studeerde in 2014 af aan de academie voor theater in Tilburg. Als geboren en getogen Surinaamse is haar culturele achtergrond belangrijk. In 2015 heeft zij een bewerking gemaakt van de monoloog “De koningin van Paramaribo, een gevallen vrouw bestaat niet” naar het boek van Surinaamse schrijver Clark Accord. Het ontwikkelen van nieuwe teksten aan de hand van persoonlijke verhalen is een vorm die Blokland blijft gebruiken in haar werk. Sinds 2017 staat ze regelmatig met Yahmani Blackman op het podium, samen vormen ze het theater duo Blakman&Blokland. Te zien in “Wij gaan het hebben over haar” en “Anansi en de nieuwe wereld. Het duo was genomineerd voor de BNG-bank prijs in 2019 en Blokland won een zilveren krekel voor haar rol in Anansi en de nieuwe wereld. Sinds 2014 is zij als spokenword artiest actief binnen Poetry Circle. Het werk van Blokland bevat altijd sporen van spoken word, theater en film. Geïnspireerd door haar eigen leven, vertelt ze verhalen over een trotse zwarte vrouw die zich een weg probeert te banen in een harde wereld. Blokland doorloopt momenteel de Master Creative producer aan Das Graduate school- Academie voor Theater en Dans.
Jörgen Gario (UNOM)
Jörgen Gario ook wel bekend als UNOM is een Antiliaanse dichter geboren op Sint Maarten. Hij schrijft in het Nederlands, Engels en Papiamentu. Eind 2006 nam hij deel aan een spoken word workshop in Nowhere, wat daarna uitgroeide tot landelijke dichters netwerk genaamd Poetry Circle Nowhere. Hij is nu één van de coaches/workshopmaster die jong talent begeleid. Elk optreden is een ervaring. Sindsdien speelt hij ook de gitaar en ukulele en heeft geïntegreerd in zijn shows en produceert hij ook elektronische muziek. Hij is inmiddels meer dan 10 jaar actief als dichter.
SENNY
SENNY is een Belgisch-Congolese kunstenaar met wortels die ze tijdens haar reizen heeft gevoed. Van België tot Nederland, via Congo, Canada en de UK, langs vele kusten werd ze gevormd. SENNY zingt, schrijft en componeert vanaf haar jongste leeftijd en na jaren van melodieën, zoeken en verschillende podia betreden, deelt ze nu wat haar het meest na aan het hart ligt.
Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@denieuweliefde.com, we kunnen dan iets regelen.
Meer programma’s tijdens deze DNL op zondag