PAPIATheBirthofaLanguage

zo 13 okt
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Een spoken word-concert in het Papiaments

Nieuwe ritmes, nieuwe klanken, nieuwe woorden: tijdens PAPIA wordt het Papiaments ontleed en opnieuw gecomponeerd.

‘Papia’ betekent praten (het gepraat, het gesprek) in het Papiaments, de taal die wordt gesproken op Curaçao, Bonaire en Aruba. De geschiedenis van deze taal is intrigerend, omdat ze ontstaan is in een tijd waarin mensen uit verschillende werelddelen op Curaçao kwamen te wonen. Ondanks grote sociaal-economische ongelijkheid en misstanden, ontstond de noodzaak om op een nieuwe manier met elkaar te communiceren. Het Papiaments is het bewijs dat taal alle sociale en culturele verschillen kan overstijgen. Onbegrip was hierbij het startpunt voor iets nieuws, namelijk een eigen taal.

VANTA neemt het publiek mee in een muzikale, poëtische en visuele vertelling over de oorsprong van het Papiaments en de talige mens. Begint de ontwikkeling van taal met luisteren? Hoe spelen ritme, klank en articulatie samen? En wat is eigenlijk de noodzaak van een gezamenlijke taal?

VANTA is het muziek- en spoken word collectief van Vernon Chatlein, Amber Nijman en Juan-Carlos Goilo. Het trio componeert eigen muziek, produceert en voert eigen concepten uit. Voor 2018 is VANTA gevraagd om met Werc collective een ode te brengen aan de oudste geschriften in de vier Koninkrijkstalen (Nederlands, Engels, Fries en Papiaments). Voor het eerst werkt VANTA hierin samen met Hedy Tjin, illustrator. Haar werk was al te bewonderen in verschillende magazines en kranten, zoals Trouw, VPRO en Het Parool. Het werken met muziek is voor haar een unicum.

Met:

  • Vernon Chatlein (componist en percussionist)
  • Amber Nijman (zangeres)
  • Juan-Carlos Goilo (spoken-word artiest)
  • Hedy Tjin (beeld)
  • Felix de Rooy (Eindregie en begeleiding)

Deze middag is in samenwerking met de Vereniging Antilliaans Netwerk, Black Achievement Month en Poetry Circle Nowhere. Poetry Circle Nowhere is een landelijk platform voor schrijvende performers en performende schrijvers.

Gasten

Vernon Chatlein

Vernon Chatlein is percussionist en componist en komt uit Curaçao. De plaat Live at the Village Gate van Tito Puente uit 1993, waar op Latin dansritmes op hoogstaand niveau wordt geïmproviseerd, was een keerpunt in zijn leven. Gestimuleerd door zijn vader nam Vernon les in percussie. Hij heeft twee jaar in Cuba gewoond muziek gestudeerd waaronder de batá, de trommel voor santería (Afro-Cubaanse) ceremonieën.

Amber Nijman

Amber Nijman zingt voornamelijk jazz en bossa nova en is Spaanse Latin gaan zingen door zangdocente en voormalig Las Chicas-bassiste Maria Catharina Weber. Uitdagingen voor haar zijn het combineren van eigen sound met de traditionele sferen van de nummers die de band speelt.

Juan-Carlos Goilo

Juan-Carlos Goilo is een schrijver, uitvoerder en informatieanalist. Hij schrijft en maakt theaterstukken met een hoge maatschappelijke betrokkenheid. Hij werkt voor de gemeente Amsterdam als informatieanalist en onderzoekt de rol die informatie speelt in de manier waarop de overheid de samenleving begrijpt.

Hedy Tjin

Hedy Tjin is een freelance illustratie-ontwerper, gevestigd in Amsterdam, Nederland. In 2009 studeerde ze af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Haar website vind je hier.

Felix de Rooy

Felix de Rooy is een theatermaker, beeldend kunstenaar en filmmaker uit Curaçao. In 1979 kreeg De Rooy de Cola Debrot Award, de hoogste culturele onderscheiding van de Nederlandse Antillen. Zijn films en documentaires leverden hem een Gouden Kalf in Nederland en de prijs voor Beste Film op filmfestivals in o.a. Puerto Rico en Havana. Samen met Norman de Palm richtte hij Cosmic Illusion op waarmee hij verschillende succesvolle producties maakte, die ook in het buitenland op tournee gingen. Felix staat bekend om zijn spraakmakende tentoonstellingen, waar-onder de tentoonstelling Wit over Zwart.

Ook leuk?