Wátzegje?!Smibanese

ma 16 sep
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Taal is cultuur

Wat biedt het Smibanese waar het Nederlands in tekort schiet? Soortkill, rapper Tads Thots, taalwetenschapper Vincent de Rooij en cultuurwetenschapper Aafje de Roest zoeken het uit.

Luister hier het programma terug:

Het Friese ‘oant moarn’, het Limburgse ‘sjattepoemel’ of het Smibanese ‘ams’. Taal verbindt en stigmatiseert, verleent identiteit en houdt buitenstaanders buiten de deur. Taal heeft regels en taal is onbegrensd. ‘Taal is cultuur’, zegt rapper Tads Thots van kunstcollectief SMIB.

Vanavond spreken we Smibanese. SMIB – ‘Bims’ maar omgekeerd, oftewel: ‘Bijlmer’ – is een kunstcollectief uit Amsterdam-Zuidoost dat muziek maakt, films schiet, feesten organiseert, kleding ontwerpt en sinds 2017 ook eigen woordenboeken uitbrengt. Inmiddels is de derde druk van het Smibanese Woordenboek alweer uitverkocht. De Bijlmer is al decennialang een potpourri van culturen, etniciteiten en talen. Smibanese is dan ook prachtige mengeling van onder andere Nederlands, Engels, Papiamento, Sranantongo (Surinaams), Turks en Arabisch.

Met samensteller van het woordenboek Soortkill, rapper Tads Thots, taalwetenschapper Vincent de Rooij en cultuurwetenschapper Aafje de Roest onderzoeken we wat het belang is van een eigen taal.

Wat biedt het Smibanese waar het Nederlands in te kort schiet? Welke rol speelt een eigen taal in het vormen van een groepsidentiteit? Welke toegang geeft óf ontzegt het spreken van een eigen taal naast het ‘Standaardnederlands’? Onder leiding van moderator Maarten van Hinte verkennen we de wereld van het Smibanese.

Meester Bart snapt er ook de ballen van:

Gasten

Soortkill

Soortkill is het brein achter het meermaals uitverkochte Smibanese Woordenboek. Ondanks kritiek over het toegankelijk maken van deze taal, besloot hij naar eigen zeggen dat verbinding het belangrijkste is. Zo kunnen buitenstaanders ook de rapteksten van SMIB begrijpen en mee-genieten. Hij schrijft ook voor Smibanese, het online media platform voor alles wat met SMIB te maken heeft. Kortom, hij is dé expert van de avond.

Tads Thots

Tads Thots is geboren en getogen in Amsterdam, is een tekstueel ijzersterke rapper en onderdeel van SMIB. Zijn carrière begon in 2015 met zijn eerste single Fukboiproof en daarna heeft hij niet meer stilgezeten. Na lang wachten kwam eerder dit jaar zijn tape Anti Fu uit. Hij spreekt zich vaak uit over het belang van het Smibanese in zijn werk, als manier om zich persoonlijk uit te drukken.

Vincent de Rooij

Vincent de Rooij is docent in antropologie en sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar taal(gebruik) en subculturen en vraagt zich af hoe taal kan bijdragen aan het vormen van (groeps)identiteit? Hij richt zich hierbij op het taalgebruik van  jongeren uit de grote steden. Ook is hij geïnteresseerd in het belang van streektalen – zoals bijvoorbeeld Limburgse dialecten – voor het vormen van een lokale identiteit.

Aafje de Roest

Aafje de Roest promoveert aan de Universiteit Leiden op culturele identiteitsvorming onder Nederlandse jongeren via Nederlandse hiphop. Ze studeerde in 2017 cum laude af als neerlandica en letterkundige, met een prijswinnende scriptie over de verbeelding van de leefomgeving van jongeren in hedendaagse Nederlandse hiphop. In haar onderzoek stelt ze de vraag: wat vertellen Nederlandse jongeren in hiphop met hun eigen taal over zichzelf, hun plek in de Nederlandse maatschappij en in de wereld? SMIB is sinds 2015 een case study in haar onderzoek.

Maarten van Hinte (moderator)

Maarten van Hinte is creative director van RIGHTABOUTNOW INC. en hoorde met .nuClarity bij de eerste generatie MC’s in Nederland. Met theatergroep Made in da Shade introduceerde hij hiphop en hiphop-taal in het Nederlandse theater. In het theater werkte hij met Duvel Duvel, Typhoon en Flinke Namen. Momenteel werkt hij aan de voorstelling STATUS die op 25 september in première gaat in het DeLaMar Theater.