SchrijfworkshopFeministischeVerhalen

zo 25 feb
15:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Afrofuturistische dystopieën

Zus ‘n Zo en De Nieuwe Liefde slaan de handen ineen voor een feministische verhalen workshopreeks!

Deze workshop is voor iedereen die diens feministische stem wil laten horen door middel van verhalen in allerlei vormen. In elke workshop laten we ons inspireren door een feministisch boek (dat je niet hoeft te hebben gelezen) en leer je de tools gebruiken die je nodig hebt om je feministisch verhaal te schrijven!

Een feministische dystopie is een fictieve wereld waarin de patriarchale ongelijkheden van de hedendaagse samenleving worden overdreven om op te roepen tot de verandering die onze samenleving moet ondergaan. Voeg daar een vleugje Zwarte cultuur en geschiedenis, sciencefiction, technologie en futuristische elementen aan toe en het wordt Afrofuturistisch.

De meesten kennen Margaret Atwoods ‘The Handmaid’s Tale’ waarin vrouwen als broedmachines worden behandeld. Maar wist je dat Janelle Monáe ook korte verhalen heeft geschreven in dit genre? Feministen gebruiken dit genre al decennialang om te laten zien hoe patriarchale ideeën kunnen doorontwikkelen naar een onhoudbare maatschappij. Door bestaande structuren door te trekken wordt het duidelijk dat verandering in onze eigen realiteit hoognodig is. Zie dit genre als een feministische waarschuwing.

In deze workshop gaan we onze eigen dystopieën creëren in de vorm van een kort verhaal. We gebruiken het werk van Janelle Monáe als inspiratie, maar jij bepaalt uiteindelijk welke gruwelen je tot leven brengt en waarvoor je wilt waarschuwen.

De schrijfworkshop duurt tot 18:00

Om iedereen een eerlijke kans te geven op deelname maken we gebruik van een aanmeldformulier. Meld je uiterlijk 19 februari aan via dit formulier.

Daphne Huisden

Daphne Huisden (1988) debuteerde in 2010 met de roman Alles is altijd fictie die genomineerd werd voor de Academica Literatuurprijs en die door Wim Brands werd opgenomen in de bloemlezing De Nederlandse literatuur van de 21e eeuw. In 2013 verscheen Dit blijft tussen ons, genomineerd voor de Halewijnprijs in datzelfde jaar. In 2021 kwam haar derde roman Charlatansuit. Daarnaast publiceerde ze verschillende stukken en korte verhalen, o.a. in literair tijdschrift Tirade, de Revisor en De Gids.

Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@denieuweliefde.com, we kunnen dan iets regelen.