DeAndereLees!club:Liefdesperikelen&taboes

De Andere Leesclub - Liefdesperikelen en taboes_nieuwe website
zo 10 nov
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Turks Fruit x Wijzigingen bijhouden

Een heuse leesclub, waarin we een klassieker met een moderne bestseller vergelijken. We graven diep in onze eigen leeservaring.

Uitgangspunt bij De Andere Lees!club is steeds ‘Hoe werkt literatuur?’ en dat in de breedst mogelijke zin van het woord. Waarom werden deze romans klassiek? Benaderen schrijvers bepaalde thema’s nu anders? En zo ja: hoe precies? Hoe werd en hoe word ik als lezer meegesleept? Wat zijn de literaire technieken waarmee de schrijver zijn spel speelt?

In een gesprek met de zaal loopt Lidewijde Paris deze vragen af. Het is niet noodzakelijk de romans gelezen te hebben, maar het maakt de middag natuurlijk wel interessanter.

In de derde editie dit najaar van De Andere Lees!club gaan we in op liefdesperikelen en taboes. Wie kent Turks fruit van Jan Wolkers niet? Toch was dit tragische liefdesverhaal bij verschijnen in 1969 een taboedoorbrekend boek, niet alleen om de vrijmoedige seks maar ook om de openheid waarmee over kanker werd geschreven. Van een heel andere orde zijn de taboes in Sayed Kashua’s Wijzigingen bijhouden. Om te beginnen doorbreekt de schrijver al een soort taboe door als Palestijn in het Hebreeuws te schrijven. In zijn roman wordt de clou bepaald door een gruwelijk taboe, maar daar kom je pas laat achter. Kortom: twee perfecte romans voor ‘Liefdesperikelen & taboes’.

Begeleider

Lidewijde Paris

Lidewijde Paris startte eind 2016 De Lees!ambassade met de publicatie van haar boek Hoe lees ik?. Na vijfentwintig jaar in het boekenvak als boekverkoper, interviewer, redacteur en uitgever keert ze terug naar haar passie: lezers op een onderhoudende en toegankelijke manier enthousiast maken voor literair lezen. Na haar werk als recensent voor Opium Radio en haar keuzes van literair verhalen voor Vrij Nederland brengt ze nu haar ervaringen van De Literatuurfabriek (te Middelburg) naar Amsterdam in een speciale vorm.