DeAndereLees!club:HetGroteFamilieverhaal

zo 8 sep
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

De Buddenbrooks x Het achtste leven (voor Brilka)

Een heuse leesclub, waarin we een klassieker met een moderne bestseller vergelijken. We graven diep in onze eigen leeservaring.

Uitgangspunt bij De Andere Lees!club is steeds ‘Hoe werkt literatuur?’ en dat in de breedst mogelijke zin van het woord. Waarom werden deze romans klassiek? Benaderen schrijvers bepaalde thema’s nu anders? En zo ja: hoe precies? Hoe werd en hoe word ik als lezer meegesleept? Wat zijn de literaire technieken waarmee de schrijver zijn spel speelt?

In een gesprek met de zaal loopt Lidewijde Paris deze vragen af. Het is niet noodzakelijk de romans gelezen te hebben, maar het maakt de middag natuurlijk wel interessanter.

De Andere Lees!club begint met een klassiek thema: Het grote familieverhaal waarin verschillende generaties, al dan niet met geheimen, de revue passeren. Vaak tegen de achtergrond van een (dreigende) oorlog of een grote sociale of politieke verandering. Als klassieker kun je dan niet om De Buddenbrooks heen, Thomas Manns debuut uit 1901. Het volgt verschillende generaties van een koopmansgeslacht uit het Duitse Lübeck door de negentiende eeuw, een sleutelroman voor Manns eigen familie. Daartegenover staat een van de grootste bestsellers van de laatste jaren Nino Haratischwili Het achtste leven (voor Brilka) dat in de twintigste eeuw speelt, en acht generaties beschrijft uit Georgië, deel van de Sovjet Unie. Juist de niet klassieke vertelwijze maakte dit boek tot een unicum en een geheel ander epos dan Manns klassieker.

Begeleider

Lidewijde Paris

Lidewijde Paris startte eind 2016 De Lees!ambassade met de publicatie van haar boek Hoe lees ik?. Na vijfentwintig jaar in het boekenvak als boekverkoper, interviewer, redacteur en uitgever keert ze terug naar haar passie: lezers op een onderhoudende en toegankelijke manier enthousiast maken voor literair lezen. Na haar werk als recensent voor Opium Radio en haar keuzes van literair verhalen voor Vrij Nederland brengt ze nu haar ervaringen van De Literatuurfabriek (te Middelburg) naar Amsterdam in een speciale vorm.