DeAndereLees!club:AtwoodsDienstmaagd,hetvervolg!

De Andere Lees!club - Atwood
zo 8 dec
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Het verhaal van de dienstmaagd x De Testamenten

Een heuse leesclub, waarin we een klassieker met een moderne bestseller vergelijken. We graven diep in onze eigen leeservaring.

Uitgangspunt bij De Andere Lees!club is steeds ‘Hoe werkt literatuur?’ en dat in de breedst mogelijke zin van het woord. Waarom werden deze romans klassiek? Benaderen schrijvers bepaalde thema’s nu anders? En zo ja: hoe precies? Hoe werd en hoe word ik als lezer meegesleept? Wat zijn de literaire technieken waarmee de schrijver zijn spel speelt?

In een gesprek met de zaal loopt Lidewijde Paris deze vragen af. Het is niet noodzakelijk de romans gelezen te hebben, maar het maakt de middag natuurlijk wel interessanter.

In de laatste editie van De Andere Lees!club dit najaar kijken we naar de altijd populaire boeken van Margaret Atwood. Je kunt de tv niet aanzetten of naar Netflix kijken of er is een aankondiging van een van de tv-verfilmingen van Margaret Atwoods romans. Het verhaal van de dienstmaagd, haar ‘speculatieve’ toekomstroman uit 1984, over een strenge geloofsgemeenschap waar de vrouwen die kinderen kunnen krijgen zich dienstbaar moeten maken aan echtparen die geen kinderen kunnen krijgen. Een luguber verhaal waarbij alle beschreven details ooit ergens in de tijd of in de wereld al eens waren gebeurd. Hoe het met de hoofdpersoon Vanfred (Offred in het Engels) afloopt, is onzeker. 10 september is er een vervolg verschenen waarin Atwood –zo heeft ze beloofd– alle vragen beantwoordt die iedereen heeft, namelijk De Testamenten.

Kortom: Atwoods Dienstmaagd, toekomstromans en het vervolg!

Begeleider

Lidewijde Paris

Lidewijde Paris startte eind 2016 De Lees!ambassade met de publicatie van haar boek Hoe lees ik?. Na vijfentwintig jaar in het boekenvak als boekverkoper, interviewer, redacteur en uitgever keert ze terug naar haar passie: lezers op een onderhoudende en toegankelijke manier enthousiast maken voor literair lezen. Na haar werk als recensent voor Opium Radio en haar keuzes van literair verhalen voor Vrij Nederland brengt ze nu haar ervaringen van De Literatuurfabriek (te Middelburg) naar Amsterdam in een speciale vorm.