DeAndereLees!club:Hoeverteljehetonvertelbare?

De Andere Lees!Club De Andere Leesclub - Hoe vertel je het onvertelbare
zo 6 okt
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Een klein leven x Vallen is als vliegen

Een heuse leesclub, waarin we een klassieker met een moderne bestseller vergelijken. We graven diep in onze eigen leeservaring.

Uitgangspunt bij De Andere Lees!club is steeds ‘Hoe werkt literatuur?’ en dat in de breedst mogelijke zin van het woord. Waarom werden deze romans klassiek? Benaderen schrijvers bepaalde thema’s nu anders? En zo ja: hoe precies? Hoe werd en hoe word ik als lezer meegesleept? Wat zijn de literaire technieken waarmee de schrijver zijn spel speelt?

Lidewijde Paris, onze begeleider, vergelijkt samen met ons steeds een klassieker met een moderne bestseller.

De Andere Lees!club gaat verder met haar tweede editie van het najaar door te focussen op het ‘onvertelbare’ in fictie. Het is misschien wat vreemd om een roman die nog maar een paar jaar geleden verscheen als de klassieker te nemen en een roman van dit jaar als de moderne roman. Maar bij het thema ‘Hoe vertel je het onvertelbare?’ pasten deze twee juist doordat ze elk op een eigen manier woorden weten te vinden om hier een antwoord op te geven. Hanya Yanagihara’s Een klein leven volgt in een tijdloos Amerika vier vrienden die elk hun weg door het leven zoeken, maar een van hen heeft een duister verleden. Manon Uphoff wist in Vallen is als vliegen haar ervaringen met misbruik in een mythische verpakking te verwoorden.

Begeleider

Lidewijde Paris

Lidewijde Paris startte eind 2016 De Lees!ambassade met de publicatie van haar boek Hoe lees ik?. Na vijfentwintig jaar in het boekenvak als boekverkoper, interviewer, redacteur en uitgever keert ze terug naar haar passie: lezers op een onderhoudende en toegankelijke manier enthousiast maken voor literair lezen. Na haar werk als recensent voor Opium Radio en haar keuzes van literair verhalen voor Vrij Nederland brengt ze nu haar ervaringen van De Literatuurfabriek (te Middelburg) naar Amsterdam in een speciale vorm.