Veelmeertaligepoëzie

zo 21 apr
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

talk met Benzokarim, Jörgen UNOM Gario, Pelumi Adejumo en Dean Bowen

Poëzie is altijd in beweging geweest, een voortdurende verschuiving van taal die zich aanpast aan de tijdgeest. Althans, dat mogen we hopen. In deze alsmaar vloeiende beweging van taal, die we kennen maar soms ook opgelegd krijgen, liggen mogelijkheden verscholen. Taal wordt constant eigen gemaakt; het laat zich vermengen met invloeden van andere talen en daagt de gevestigde taal uit om mee te evolueren.

Door de jaren heen zien we dat woorden, zinnen en klanken uit andere landen, gebieden en culturen een belangrijk onderdeel worden van de Nederlandse taal. Onlosmakelijk verbonden – toch ontstaat er een tweedeling: aan de ene kant heb je een groep die duidelijk tegen deze verschuiving is, aan de andere kant een groep die zich geen andere taal kan voorstellen.

Maar hoe zit het met poëzie? In hoeverre zijn dichters zich bewust van de verschuivingen, invloeden en lading van de taal? Is meertaligheid de toekomst van poëzie? Is poëzie denkbaar zonder meertaligheid? En wat is dan meertaligheid? Zit er ook meertaligheid in de Nederlandse taal zelf?

Op 21 april zullen we het hebben over deze vragen. Samen met dichters en performers Pelumi Adejumo, Jörgen Unom Gario, Dean Bowen en Benzokarim zullen we onderzoeken welke positie meertaligheid inneemt in hun werk. Ook zullen deze dichters een performance geven waarin de meertaligheid terugkomt.

Pelumi Adejumo

Pelumi Adejumo is een geloofsverlater, schrijver, lucide dromer en zangeres. Ze schrijft over/met de verwikkeling van migratie en rouw, gospelmuziek en vervreemding. Door het gebruik van glossolalie en door te spelen met verwarring en meertaligheid opent ze tegendraadse en ritmische mogelijkheden. Ze behaalde haar bachelor Creative Writing aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en volgt momenteel een master aan het Dutch Art Institute. In 2020 werd ze door NRC genoemd als een van de veelbelovende kunstenaars in de Lage Landen. Haar afstudeerwerk ‘soms ik voel mij zombie’, waarin ze de mogelijkheden en grenzen van meertaligheid in grammatica onderzoekt, werd genomineerd voor de Nieuwe Types afstudeerprijs 2021. In 2023 ontving ze voor dit werk de Frans Vogel Poëzieprijs. Ook is ze programmamaker bij het internationale literatuurfestival Read My World in Amsterdam en redacteur bij Girls Like Us Magazine.

Dean Bowen

Dean Bowen (1984) is dichter, performer en programmamaker. Zijn debuutbundel Bokman (2018) is beschreven als lyrisch, bevlogen en woedend; een persoonlijke zoektocht die universele patronen blootlegt en vele stemmen aan het woord laat. In 2020 verscheen het chapbook Ik vond geen spoken in Achtmaal. Een intieme zoektocht naar wat er overblijft van een mens nadat ze gestorven zijn. In deze publicatie, zoekt Bowen naar een manier om zich te verhouden tot activist en dichter Henriette Roland Holst. Dean Bowen publiceerde op de online platforms Samplekanon en Hard//Hoofd en in tijdschriften als nY en Tirade, Revisor en de Gids. Zijn krachtige voordracht maakt hem een graag geziene gast bij verscheidene woordkunstpodia in zowel binnen- als buitenland. Bowen won de eerste Van Dale SPOKEN Award in de categorie poëzie en zijn debuut Bokman, werd genomineerd voor de C. Buddingh-Prijs. Hij is docent performance literature en poëzie aan de creative writing opleiding van ArtEZ in Arnhem en hij ontwikkelde tijdens de lockdowns de theatervoorstelling Poetic Resistance met Willie Darktrousers, Martin Rombouts en Maxime Garcia Diaz.

Benzokarim

Karim ontroert al nog voordat hij heeft gesproken. Zijn aanwezigheid spreekt. Zijn voordrachten zijn muzikaal, ritmisch, dynamisch en doorleefd van emoties zoals alleen hij deze kan verwoorden. Hij heeft een thuis gevonden in zowel het gesproken als het geschreven woord. Taal is voor hem een activistische en poëtische daad. In 2022 was hij onderdeel van het Letterenfonds’ Slow Writing lab, en won hij de El Hizjra literatuurprijs (Poëzie). Verder is hij Coach bij Poetrycircle en redacteur bij Mensen Zeggen Dingen. Naast het optreden op verschillende podia zoals Lowlands, Crossing Border festival, Read My World, Opera Forward Festival, Poetry International en het Boekenbal. is hij op 18 november gedebuteerd met zijn dichtbundel ‘El Ghorba’. Een bundel waar gesprekken met zijn vader en het herdenken van zijn moeder centraal staan.

Jörgen Gario

Jörgen Gario ook wel bekend als UNOM is een Antiliaanse dichter geboren op Sint-Maarten. Hij schrijft in het Nederlands, Engels en Papiamentu. Op het podium vlecht hij muziek en poëzie tot een rauwe vorm van expressie.

Eind 2006 nam hij deel aan een spoken word workshop bij Nowhere, wat daarna uitgroeide tot het landelijke dichters netwerk genaamd Poetry Circle Nowhere. Hij is nu één van de coaches/workshopmasters die jong talent begeleid bij Poetry Circle.

UNOM heeft zowel nationale als internationale performances op zijn naam.  Elk optreden is een ervaring. Sindsdien speelt hij ook de gitaar en ukelele en heeft geïntegreerd in zijn shows en produceert hij ook elektronische muziek.

Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@denieuweliefde.com, we kunnen dan iets regelen.