UP! Talkshows

Programmabeeld UP! Talkshow Nu het nog kan

UP! Een nieuwe kijk op ouder worden

Ouder worden we allemaal, elke dag weer. Toch roept het woord ‘oud’ vaak heftige reacties op. Je haast je immers vaak om te benoemen hoe jong je je voelt. Wij van UP! denken dat elke leeftijd waarde heeft. UP! gelooft in persoonlijke groei, tot de laatste snik. Blijf bewegen, blijf groeien, blijf je verbazen, tot het stopt.

Door middel van events (talkshows, festivals en thematische gesprekken in de wijk) wil UP! ouderen op een persoonlijke, realistische manier met elkaar in gesprek brengen over belangrijke en zingevende thema’s die ertoe doen als je ouder wordt, zoals rouw, spijt en intimiteit.

Verlies

Als je ouder wordt is verlies onlosmakelijk met je leven verbonden. Verlies van werk, van gezondheid en van je dierbaren. Hoe beter je dit onder ogen kan zien, hoe veerkrachtiger je in het leven staat en er kan zijn voor jezelf en anderen. Eenzaamheid kan je maar beter voorkomen.

Inspiratie

Ouder worden we allemaal, elke dag weer. Toch roept het woord ‘oud’ vaak heftige reacties op. Je haast je immers vaak om te benoemen hoe jong je je voelt. Wij van UP! denken dat elke leeftijd waarde heeft.

UP! biedt inspiratie rond het thema ouder worden, een frisse blik, ruimte voor scherpe randjes en veel moois. Elke UP! talkshow heeft een eigen invalshoek. Bekende en onbekende gasten vertellen hoe zij het avontuur van ‘ouder worden’ aanpakken. UP! toont initiatieven in de stad en er is altijd een flinke portie cultuur.

In samenwerking met Up! Nederland

UP! Voorjaar 2019

maandag 28 januari 20:00: Nu het nog kan 
Ouder worden betekent ook dat je oog hebt voor de toekomst en wat die voor je in petto kan hebben. Door daarover na te denken en er over te praten, voorkom je dat je overvallen wordt en onder druk beslissingen moet nemen. Hoe neem je verantwoordelijkheid, voor jezelf of een naaste? Kijk deze aflevering hier terug!

Maandag 25 februari 20:00:  Muziek houd je bij de les
Neuropsycholoog Erik Scherder (foto)  verteld op de voor hem typerende manier over de invloed van muziek op je brein en geestelijke gezondheid. Met veel voorbeelden, aansprekend beeldmateriaal en muziek uiteraard. UP! biedt ook ruimte voor vragen uit de zaal.

 

Maandag 25 maart 20:00: Kunnen we het over iets leukers hebben?
Er komt een moment dat we doodgaan en daarover praten vindt niet iedereen leuk. Heel begrijpelijk, maar ook onhandig. Wat moet je van elkaar weten? Hoe begin je zo’n gesprek en wie begint er? Kijk deze aflevering hier terug!

Maandag 13 mei 20:00 – 21:30: In je eentje en toch samen In deze aflevering onderzoeken we nieuwe woonvormen. Oudere Amsterdammers wonen steeds langer zelfstandig thuis. En meestal alleen. Vanuit de behoefte – of noodzaak – om voorzieningen te delen ontstaan veel nieuwe woonvormen in de stad. Groepjes ouderen, maar ook investeerders en woningcorporaties zijn op zoek naar oplossingen.

Behoefte om door te praten na de talkshows? Praat mee tijdens één van de tafelgesprekken In je Uppie.

Eerdere UP! Talkshows:

Maandag 3 december 2018: Moeilijke gesprekken
Wie kent het niet, de spanning tijdens een moeilijk gesprek. Zo vlak voor het kerstdiner zitten we allemaal in de gevarenzone. Ieder van ons weet dat ingewikkelde thema’s – hoe risicovol voor sfeer ook – soms toch besproken moeten worden. Mantelzorg, uitvaart, kinderen en kleinkinderen. Hoe pak je dat aan?
Kijk het programma hier terug

Maandag 29 oktober 2018: Technologie – wordt de robot mijn redding? 
Of je nu wil of niet, technologie gaat een steeds grotere rol in ons leven spelen. Neelie Kroes weet dat als geen ander en geeft een call to action. We laten talloze voorbeelden zien, want er is veel te ontdekken. Technologie in huis om het risico op vallen te verminderen, bio technologie om je lichaam te versterken en huis-, tuin- en keukentechnologie om je leven aangenamer en wellicht gezonder te maken.
Kijk het programma hier terug

Maandag 24 september 2018: Verlangen & lichamelijke intimiteit
Hoe ga je om met onvervuld lichamelijk verlangen als je ouder bent? Waarom is praten over seks op leeftijd nog te vaak een taboe? En gaat het vaak niet vooral om aanraking? Uit onderzoek blijkt dat mensen die alleen zijn dat het ergste missen. Aangeraakt worden.

maandag 14 mei 2018: Rouw
Ouder worden en de dood en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We moeten leven met het verlies van onze geliefde, van familie of van vrienden. Dat kan voelen alsof je opnieuw moet leren leven. Hoe ga je door? Is er een recept voor? Met Hans Kemna, Ineke Swanevelt en Jenny Arean.
Luister hier het programma terug

Follow UP! naar aanleiding van dit programma op maandag 22 mei.

maandag 9 april 2018: Zoals het klokje thuis tikt…
Van drie hoog naar de begane grond, alleen blijven of juist samen wonen, vragen te over. Hoe woon je later? Met Stadsdorpen, George Groot en Laurens Ivens.
Luister hier het programma terug

Follow UP! naar aanleiding van dit programma op maandag 16 april.

maandag 12 maart 2018: Zo wil ik oud zijn
Over hoe je denkt dat het zal zijn en hoe het werkelijk is. Met Barbara van Beukering, Bert Keizer en Ans Markus.
Luister hier het programma terug

maandag 12 februari 2018: Zelfbeeld & Beeldvorming
Als je ouder wordt ga je gewoon door met wat je altijd al doet: worden wie je bent. En toch schuurt het – jong zijn lijkt de norm. Met onder meer Kees Hulst, Hedy d’Ancona en Hanne Laceulle.
Luister hier het programma terug